Preşedintele rus Vladimir Putin îl avertizează pe omologul său francez Emmanuel Macron, în cadrul unor discuţii cu privire la situaţia din Belarus, că orice încercare de amestec în afacerile unui stat suveran este ”inacceptabilă”, anunţă Kremlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Propunerea de principiu” a Rusiei este ca ”toate tentativele de amestec în afacerile interne ale unui stat suveran şi presiuni externe asupra autorităţilor legitime sunt inacceptabile”, a anunţat într-un comunicat preşedinţia rusă.

Putin a discutat la telefon cu Macron în urma unei întâlniri, la Vilnius, a preşedintelui francez cu reprezentanta opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia.

Kremlinul nu menţionează însă această întâlnire.

Belarusul este zguduit de săptămâni de zile de manifestaţii, după realegerea lui Aleksandr Lukaşenko la 9 august, contestată de opoziţie.

Macron poartă o politică a dialogului cu Rusia - o poziţie care l-a pus uneori în dezacord cu aliaţii Franţei în Uniunea Europeană (UE).

Însă el şi-a schimbat recent această poziţie şi s-a apropiat mai mult de linia dură a Germaniei faţă de Rusia, iar Ministerul francez de Externe a denunţat otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi cu noviciok drept un ”act criminal”.

În dosarul belarus, Emmanuel Macron a promis să ajute într-o mediere în criza politică din Belarus.

”Obiectivul este o tranziţie paşnică, eliberarea persoanelor care rămân în închisoare din cauza opiniilor lor politice şi organizarea unor alegeri într-un cadru liber, sub supraveghere internaţională”, a declarat el marţi la Vilnius, după ce s-a întâlnit cu Tihanovskaia, care urmează să susţină un discurs în Parlamentul francez la 7 octombrie.

Preşedintele francez a încercat să clarifice recent scopul ”dialogului” pe care vrea ca UE să-l poarte cu Moscova.

”Acest lucru ne va permite să construim o relaţie (cu Rusia) mult mai stabilă şi mai protectoare”, a apreciat el miercuri, în cadrul vizitei sale în Letonia.

Emmanuel Macron a subliniat că relaţia cu Rusia ”s-a înăsprit din cauza războiului ucrainean şi a ocupării Ucrainei”.

”Am impus sancţiuni care au avut puţine efecte”, a recunoscut el.

Însă şeful statului francez vrea ”o formă de normalizare a relaţiilor noastre cu Rusia, pentru că împărţim acelaşi spaţiu, pentru că vrem să nu mai aibă loc atacuri cibernetice, să nu mai aibă loc o destabilizare a democraţiei noastre şi să aibă loc o soluţionare a conflictelor regionale, a celui din Ucraina în primul rând”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.