Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a îndemnat joi concetăţenii să dea dovadă de ”patriotism”, cu doar câteva ore înainte de alegerile legislative, un scrutin din care au fost excluşi principalii critici ai Kremlinului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Contez pe simţul vostru cetăţenesc al responsabilităţii, ponderaţiei şi patriotismului, pe grija voastră de a alege deputaţi care să muncescă pentru binele şi în numele Rusiei noastre dragi”, îndeamnă preşedintele rus într-o înregistrare video postată pe site-ul Kremlinului în noaptea de miercuri spre joi.

Liderul de la Kremlin lansează acest apel din izolare, după ce un focar de zeci de cazuri de covid-19 a fost depistat în anturajul său, o ilustrare a dificultăţilor Rusiei de a opri epidemia, pe fondul unei campanii de vaccinare timide.

Acest scurt discurs al lui Putin intervine cu câteva ore înainte de lansarea unui maraton electoral de trei zile - care cuprinde alegeri legiaslative, dar şi zeci de alegeri regionale şi locale.

Votul se desfăşoară de la 17 la 19 septembrie, în vederea unei limitări a riscului epidemiologic, iar primele secţii de votare urmează să fie deschise în Extremul Orient, joi, la ora 20.00 GMT (23.00, ora României). 

Rezultate sunt aşteptate duminică, după ora 18.00 GMT (21.00, ora României).

Celei mai mari părţi a opoziţiei anti-Putin i s-a interzis să candideze în alegeri - apogeul mai multor luni de reprimare, după arestarea principalului opzant, Aleksei Navalnîi, la întoarcerea din Germania în Rusia, în ianuarie, în urma unei otrăviri cu noviciok, de care acuză Kremlinul.

Întreaga mişcare a lui Navalnîi a fost nterzisă ca ”extremistă”, iar mulţi dintre aliaţii de prim-plan ai acestuia au fost nevoiţi să plece în exil, au fost plasaţi în arest la domiciliu sau li s-a interzis să candideze.

Aproximativ 108 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne să-i aleagă pe cei 450 de membri ai Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus. Jumătate dintre aceştia sunt desemnaţi prin scrutin proporţional pe listă, iar cealaltă jumătate prin vot majoritar uninominal.

VOT INTELIGENT

Opozantul încarcerat şi-a îndemnat susţinătorii ”să voteze inteligent”, şi anume să susţină, în fiecare circumscripţie, cel mai bine plasat candidat să pună în dificultate candidatul Partidului Rusia Unită al lui Putin. Cel mai adesea este vorba despre candidaţi comunişti.

”Începând din 2013, aşadar de aproape 20 de ani, niciun candidat independent nu a obţinut o victorie în alegerile la Duma de Stat”, a denunţat miercuri Navalnîi, într-un mesaj postat pe reţele de socializare.

Partidul Rusia Unită - nepopular din cauza unor scandaluri de corupţie şi o scădere a nivelului de trai - este creditatcu mai puţin de 30% opinii favorabile, potrivit unor sondaje.

Însă partidul lui Putin urmează să se impună în aceste alegeri, din cauza lipsei unei concurenţe reale, în contextul în care celelalte partide reprezentate în Duma de Stat - comuniştii, naţionaliştii şi centriştii - sunt de acord, în esenţă, cu Kremlinul.

Putin, aflat la putere de peste 20 de ani şi în continuare foarte popular, a făcut campanie pentru formaţiunea sa în felul său, anunţând un ajutor financiar excepţional vizând 42 de milioane de pensionari, un electorat-cheie, cu doar câteva săptămâni înainte de scrutin.

Autorităţile ruse şi-au multiplicat eforturile în vederea unei limitări a impactului ”votului inteligent” al lui Navalnîi, catalogat drept ”extremist” şi drept o ilustrare a unui amestec al Occidentului în alegerile ruseşti.

GIGANŢI AMERICANI, ACUZAŢI

Moscova acuză mai ales giganţi americani ai Internetului de faptul că se amestecă în afacerile ruseşti, prin faptul că refuză să suprime conţinuturi pe care ele le consideră ilegale.

Diplomaţia rusă şi-a semnalat săptămâna trecută furia faţă de ambasadorul Statelor Unite.

”Datele pe care i le-am transmis sunt destul de grave”, a declarat miercuri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care a denunţat ”refuzul unei întregi serii de platforme online occidentale de a suprima conţinuturi interzise”.

Reprezentanţi ai Apple şi Google au fost vonvocaţi joi într-o Comisie din cadrul Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, din cauză că aceste companii americane nu au suprimat aplicaţia ”Navalnîi” de pe platformele lor.

Twitter, Facebook şi Telegram au fost condamnate în mai multe rânduri, în ultimele luni, cu privire la refuzul de a şterge anumite postări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.