Doi funcţionari de la un serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor din judeţul Suceava au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar alţi doi au fost plasaţi sub control judiciar în dosarul actelor de identitate cu domiciliul fictiv pentru cetăţeni ruşi, moldoveni şi ucraineni în care joi au avut loc 93 de percheziţii la sediile unor instituţii publice şi la domiciliile unor persoane, conform Parchetului ICCJ, acuzaţiile fiind de fals informatic în formă continuată. Conform anchetatorilor în scopul obţinerii cărţilor de identitate româneşti, cetăţenii terţi erau luaţi în spaţiu contra unor sume de bani, aproximativ 100 euro de persoană, în imobile improprii locuirii sau în imobile (adrese) care în realitate nu există.
”Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals informatic în formă continuată şi luarea de măsuri preventive faţă de 4 inculpaţi”, anunţă Parchetul ICCJ.
Pentru doi inculpaţi, funcţionari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor, a fost dispusă măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore.
Pentru alţi doi funcţionari, a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.
”Ca urmare a percheziţiilor şi cercetărilor efectuate până în prezent, se conturează aspecte conform cărora, în scopul obţinerii cărţilor de identitate româneşti, cetăţenii terţi erau luaţi în spaţiu contra unor sume de bani, aproximativ 100 euro de persoană, în imobile improprii locuirii sau în imobile (adrese) care în realitate nu există”, spun anchetatorii.
Au fost identificate cereri de eliberare a documentelor în alb, necompletate cu datele solicitantului, dar care aveau înscrise datele şi semnătură gazduitorului şi care aveau anexate toate documentele suport necesare.
De asemenea, au fost ridicate suma de 76.150 de euro şi suma de 27.000 de lei.
Totodată, au fost identificate situaţii în care proprietarii nu aveau cunoştinţă despre persoane aflate în spaţiu la adresa imobilelor pe care le deţin.
În acest dosar au avut loc joi 93 de percheziţii în judeţul suceava, la instituţii publice şi la domiciliul unor persoane.
Ancheta vizează destructurarea unei reţele care, prin intermediul unor funcţionari din cadrul unui serviciu de evidenţa populaţiei şi al unei primării, a obţinut documente de identitate româneşti neconforme cu realitatea, în ceea ce priveşte domiciliul pentru persoane născute în Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova şi alte ţări din fosta URSS.
Datele nereale se referă la certificate de cetăţenie falsificate şi la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, totul cu scopul obţinerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identităţii, a cetăţeniei române şi, după caz, a domiciliului sau a reşedinţei în România.
Beneficiarii au obţinut cărţi de identitate cu stabilirea domiciliului la imobile aparţinând unor cetăţeni români care nu erau titularii spaţiului respectiv (clădiri improprii sau dezafectate) sau fără acordul proprietarilor, prin întocmirea în fals a declaraţiilor de luare în spaţiu şi, implicit, fără prezenţa lor în faţa funcţionarului de la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor.
”Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidenţă a populatiei şi-au stabilitt domiciliul în mod fictiv peste 1700 de persoane născute în Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale fostului URSS”, precizează Parchetul.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.