Jandarmul rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor a blocat luni un site al opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi pe care alegătorii puteau obţine instrucţiuni cu privire la votul împotriva candidaţilor Kremlinului în alegerile legislative din septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Roskomnadzor anunţă într-un comunicat transmis AFP că a suspendat accesul la site-ul ”votesmart.appspot.com”, deoarece, consideră instituţia, acesta era folosit în continuarea activităţilor unei ”organizaţii extremiste”.

Alegeri legislative au loc în perioada 17-19 septembrie în Rusia, la care aliaţii lui Navalnîi nu participă, după ce au fost excluşi de la scrutin sau obligaţi să plece în exil, în urma interzicerii organizaţiilor din care fac parte, declarate în iunie drept ”extremiste”.

După această interdicţie, principalele site-uri ale opozantului au fost blocate în Rusia.

Aleksei Navalnîi, condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar pe care-l denunţă drept politic, şi-a îndemnat susţinătorii să voteze în fiecare circumscripţie cu cel mai bine plasat candidat să-l înfrunte pe cel al Kremlinului.

Această strategie - a ”votului inteligent” - i-a adus câteva succese în alegerile locale, începând din 2019, mai ales la Moscova.

Roskomnadzor a cerut din nou, săptămâna trecută, ca Google şi Apple să suspende aplicaţia electorală a opozantului - solicitări rămase fără răspuns.

Partidul Rusia Unită al preşedintelui rus Vladimir Putin, este afectat de o popularitate slabă, din cauza stagnării economice şi a unor scandaluri de corupţie.

Potrivit Institutului de sondare a opinjei publice Vtsiom, apropiat autorităţilor, Partidul Rusia unită este creditat cu doar 27,3% opinii favorabile.

Însă Rusia Unită ar urma să triumfe în aceste alegeri, deoarece vocile critice ale puterii, care ar fi putut să profite de pe urma nemulţumirilor, au fost vizate de o represiune sporită înaintea alegerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.