Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit luni pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, cu care a discutat despre livrarea sistemelor ruse antirachetă de tip S-400, denunţate de Washington, dar şi ”despre alte proiecte promiţătoare” în vederea unei cooperări militare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această reuniune, la Kremlin, Putin a anunţat că vrea să discute despre ”obiective serioase vizând să consolideze cooperarea militară şi tehnică” între Moscova şi Ankara.

”Este vorba, în primul rând despre finalizarea realizării contracului privid livrarea în Turcia a unor sisteme de apărare antiaeriană (de tip) S-400”, a subliniat el.

”Alte proiecte promiţătoare legate de livrarea către Turcia a unor echipamente ruse cu destinaţie militară figurează de aseemnea pe ordinea de zi”, a adăugat preşedintele rus.

Putin a făcut aceste declaraţii în contextul în care Erdogan, care a efectuat luni a treia sa vizită în Rusia de la începutu anului, a insistat vineri în voinţa sa de a achiziţiona sistemele de tip S-400, în pofida unor avertismente ale Washingtonului.

Potrivit lui Erdogan, primlee livrări ale acestui sistem de apărare antiaeriană urmează să aibă loc în iulie.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a somat Turcia să aleagă între sistemul de apărare rus şi avioanele de vânătoare americane de tip F-35 pe care Ankara doreşte, de asemenea, să le achiziţioneze, şi a cărei livrare de echipamente a suspendat-o.

Statele Unite, care se tem că tehnologia cu care sunt dotate bateriile S-400 poate colecta date tehnologice despre avioanele militare NATO şi că Rusia poate avea acces la ele, au propus Ankarei rachete americane de tip Patriot, ca alternativă la S-400.

Washingtonul subliniază, de asemenea, că sistenul rus de apărare antirachetă nu este compatibil cu echipamentele NATO.

Erdogan a recunoscut că Washingtonul a propus Ankarei rachete de tip Patriot, însă a apreciat că oferta americană nu este la fel de favorabilă că a Moscovei, scrie The Associated Press.

Putin şi Erdogan au anunţat că discută, de asemenea, despre finalizarea unui gazoduct care să aducă gaze naturale din Rusia în Turcia, despre un proiect în vederea construirii unei mari centrale electrice şi alte proiecte economice.

Erdogan a notat că numărul turiştilor ruşi care au vizitat Turcia anul trecut a atins un record de şase milioane.

La rândul său, Putin a subliniat că Moscova şi Ankara încurajează o soluţie politică în Siria, prin crearea unei comisii care să redacteze o nouă Constituţie siriană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.