Vladimir Putin a denunţat miercuri acuzaţiile Washingtonului, care afirmă că Rusia încalcă un tratat din 1987 care interzice armamentul nuclear cu rază de acţiune intermediară (INF), iar şeful Statului Major al armatei ruse a criticat tentative americane de a ”contracara” Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste reacţii de iritare ale Moscovei apar la o zi după ameninţări ale secretarului de Stat american Mike Pompeo, care a dat un ultimatum de 60 de zile Rusiei să se conformeze Tratatului INF, altfel Statele Unite urmând să se retragă din acord.

”Mai întâi, partea americană îşi anunţă intenţia de a se retrage din tratat (...). Apoi ea începe să caute motive pentru a o face”, a comentat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţiile ruse de presă.

”Justificarea numărul unu este că noi vrem ceva. În acelaşi timp, ca de obicei, nicio dovadă a acestor încălcări din partea noastră nu a fost furnizată”, a adăugat el.

Aceste declaraţii reprezintă un ecou la declaraţia purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, care a apreciat anterior că ”acuzaţii fără fundament sunt repetate”. ”Nicio probă care să susţină acuzaţiile americane nu a fost adusă”, a adăugat ea.

Semnat în urmă cu peste 30 de ani, Tratatul INF a fost împins în faţa scenei în octombrie, când preşedintele american Donald Trump a anunţat că Statele Unite urmează să ”pună capăt acordului” şi să dezvolte din nou armament nuclear.

Un obişnuit al răzgândirilor, Donald Trump şi-a afişat însă, luni, voinţa de a coopera cu Rusia şi China - aflată şi ea în colimatorul său, pentru a pune capăt unei curse a înarmării devenite ”incontrolabilă”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări presei că ”faptele au fost deformate pentru a ascunde adevăratul obiectiv al retragerii americane din acest tratat”, fără să facă alte precizări.

Ameninţările americane nu l-au împiedicat pe şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, să dea asigurări că Moscova îşi va creşte arsenalul nuclear.

”Unul dintre factorii cei mai destructivi care complică relaţiile internaţionale se adevereşte a fi acţiunile Statelor Unite care încearcă să-şi păstreze rolul dominant în afacerile internaţionale”, a declarat el într-un comunicat publicat de armata rusă.

”Asta are scopul ca Washingtonul şi aliaţii săi să ia măsuri complexe, coordonate, pentru a contracara Rusia şi a-i dicredita rolul în afacerile internaţionale”, a adăugat el.

”ULTIMA ŞANSĂ”

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune a fost semnat în 1987 de către liderii american şi sovietic de la acea vreme, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov.

Acest tratat - care aboleşte o întreagă clasă de rachete cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri - a pus capăt crizei declanşate în anii '80 de desfăşurarea de rachete sovietice de tip SS-20 - cu focoase nucleare - îndreptate împotriva capitalelor occidentale.

La finalul unei reuniuni a miniştrilor Apărării ai statelor membre NATO, la sediul Alianţei Nord-Atlantice, secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat că ”Rusia are acum o ultimă şansă să se conformeze din nou Tratatului INF”, precizând totodată că ”noi trebuie să începem, la rândul nostru, să ne pregătim în vederea unuei lumi fără tratat”.

NATO a adoptat apoi o Declaraţie în care acuză Moscova că a încălcat Tratatul INF şi că face astfel să planeze riscuri grave la adresa securităţii euroatlantice.

”Îndemnăm Rusia să revină fără întârziere la o respectare totală şi verificabilă. În prezent, Rusiei îi revine să respecte Tratatul INF”, se arată în Declaraţie.

Washingtonul se plânge că Moscova a desfăşurat sistemul de rachetă de tip 9M729 - a cărui rază de acţiune depăşeşte 500 de kilometri.

Acest nou sistem de rachetă - numit SSC8 în nomenclatura NATO - este considerat o ameninţare reală, din cauza razei sale de acţiune. Potrivit secretarului general al NATO, aceste rachete pot să atingă oraşe în Europa în doar câteva minute după ce au fost lansate de pe teritoriul rus şi pot fi dotate cu încărcături nucleare.

Departamentul de Stat american a anunţat într-un comunicat, publicat marţi, că a furnziat ”mai multe decât suficiente informaţii pentru ca Rusia să se implice în mod substanţial în acest subiect”.

Ultimatumul de 60 de zile avansat de Pompeo corespunde următoarei reuniuni a miniştrilor Apărării din statele membre NATO, la 14 şi 15 februarie 2019.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.