Prinţul Andrew a renunţat la titlurile sale militare şi patronajul asociaţiilor, a anunţat, joi, Palatul Buckingham, a doua zi după refuzul justiţiei americane de a clasa o plângere civilă prin care prinţul este acuzat de agresiuni sexuale, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu acordul şi aprobarea reginei, afilierile militare şi patronajele regale ale Ducelui de York au fost returnate reginei. Ducele de York va continua să nu-şi mai asume funcţii publice şi să se apere în acest caz ca un cetăţean privat”, a indicat Palatul în comunicat. 

Virginia Giuffre, americana care l-a acuzat pe prinţul Andrew de abuzuri sexuale sub influenţa finanţatorului Jeffrey Epstein pe când avea 17 ani, a depus plângere contra ducelui de York în august 2021, la New York.

În reclamaţie se arată că ducele de York este "un bărbat puternic" căruia Virginia Giuffre i-a fost „predată în scopuri sexuale” între anii 2000 şi 2002, începând cu vârsta de 16 ani, în reţeaua de trafic sexual pentru care Jeffrey Epstein a fost acuzat şi închis. Acesta din urmă s-a sinucis în închisoarea din Manhattan în vara lui 2019.

Prinţul Andrew, care a respins deja aceste acuzaţii, este învinuit că "a agresat-o sexual" pe Virginia Giuffre, pe atunci minoră, de trei ori: la Londra, la o apropiată al lui Epstein, Ghislaine Maxwell, şi pe proprietăţile omului de afaceri la New York şi din Insulele Virgine.

În vârstă de 61 de ani, prinţul Andrew a dezminţit "categoric" astfel de acuzaţii într-un interviu considerat dezastruos de BBC în noiembrie 2019. El a spus că o fotografie în care apare alături de Vrginia Giuffre şi cu Ghislaine Maxwell în planul secund, nu ar fi adevărată. Maxwell este încarcerată.

În ciuda negărilor sale, prietenia cu omul de afaceri american şi scandalul creat l-au determinat pe prinţ să se retragă din viaţa publică. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.