O fotografă, Irina Mosina, în vârstă de 33 de ani este judecat începând de marţi, în regiunea rusă Saratov, pentru că a postat online fotografii în care apare steagul curcubeu - primul dosar de acest fel de la interzicerea în Rusia a mişcării LGBT+, cu privire la ”extremism”, anunţă ONG-ul Pervi Otdel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Irina Mosina, care riscă să fie condamnată la plata unei amenzi sau 15 zile de detenţie, este acuzată de difuzare a unei ”simbolici a unei organizaţii extremiste”, potrivit organizaţiei de apărarea drepturilor omului Pervi Otdel, care cooperează cu avocaţii apărării.

ONG-ul dă asigurări că este vorba despre primul caz de acest fel din Rusia după ce Curtea Supremă a interzis, la sfârşitul lui 2023, ca ”extremistă” mişcarea ”internţaională” LGBT+, deschizând astfel calea unei urmăriri judicare a activiştilor care apără drepturile minorităţilor sexuale.

Această organizaţie nonguvernamentală dă asigurări că dosarul a fost deschis de către un poliţist de la serviciul de luptă împotriva extremismului, care a descoperit imagini ale fotografei în care apar steaguri curcubeu pe un cont de Instagram - o reţea de socializare interzisă în Rusia, dar care este puternic accesată ptin VPN.

Potrivit organizaţiei, aceste urmăriri nu au fundament, deoarece agentul şi-a declanşat ancheta înainte de intrarea în vigoare a hotărârii Curţii Supreme pe care-şi fondează acuzaţiile.

Irina Mosona ”este o forografă, iar reţele sale de socializare sunt o expresie digitală a muncii sale, iar reprezentarea unui steag curcubeu este o alegere artistică”, potrivit Pervi Otdel.

Organizaţia anunţă că poliţistul este necesar să fie audiat de tribunal la viitoare audiere, prevăzută la 5 februarie.

Începând din 2013, o lege a interzis a interzis în Rusia ”propaganda” ”relaţiilor sexuale nontradiţionale” în rândul minorilor.

Apoi, în urma unei nsăpriri generale, după invazia Ucrainei, această lege a fost lărgită în mod sonsiderabil, la sfârşitul lui 2022, pentru a interzice orice formă de ”propagandă” LGBT+ în presă, pe Internet, în cărţi şi în filme.

La sfârşitul lui 2023, Curtea Supremă a interzis ca ”extremistă” ceea ce a numit mişcarea ”internaţională” LGBT+.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin se lansează cu regularitate în diatribe împotriva Occidentului ţintind toleranţa faţă de lesbiene, gay, bisexxiali şi transsexuali (LGBT), în care vede o dovadă a ”decadenţei” Uniunii Europene (UE) şi Statelor Unite, şi se prezintă ca un purtător de drapel al valorilor conservatoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.