Primele doamne coreene nu au, la prima vedere, nimic în comun - una are douăzeci şi ceva de ani şi trăieşte în Nordul izolat, cealaltă are şaizeci şi ceva de ani şi locuieşte în Sudul capitalist -, însă ele împărtăşesc aceeaşi pasiune faţă de muzică, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ri Sol Ju şi Kim Jung-sook, care participă la banchetul organizat la finalul summitului intercoreean, vineri, au fost amândouă cântăreţe profesioniste înainte să se căsătorească.

Ri Sol Ju îşi însoţeşte adesea soţul, pe Kim Jong Un, la evenimente oficiale, precum summitul de la Beijing, luna trecută, cu preşedintele chinez Xi Jinping, a cărui soţie, Peng Liyuan, a fost de asemenea cântăreaţă.

Eleganta Ri, care ar avea douăzeci şi ceva de ani şi trei copii cu Kim Jong Un, era deja o personalitate publică pe cont propriu înainte de căsătorie, în calitate de cântăreaţă a grupului Unhasu.

Este vorba despre o formaţie de prestigiu, ai cărei membri sunt triaţi pe citeriile talentului, plasticităţii şi loialităţii faţă de regim.

Cuplul s-a căsătorit în 2009, însă cântăreaţa a fost prezentată drept soţia lui Kim abia în 2012, după preluarea puterii de către tânărul lider neexperimentat, la moartea tatălui său, cu un an mai devreme.

Ea a fost considerată rapid o femeie influentă, apărând alături de soţul ei la ”vizite de orientare pe teren” şi reuniuni cu demnitari străini.

Ea este cunoscută prin gustul său pentru modă şi poartă haine de lux. Ea a fost văzută purtând pe braţ ceea ce părea să fie o poşetă marca Christian Dior.

Această prezenţă publică este exact pe dos faţă de ceea ce se întâmpla în regimurile tatălui şi bunicului numărului unu. Soţiile lor erau văzute arareori, iar biografiile lor erau confidenţiale.

În urmă cu câteva zile, ea a fost prezentată de presa oficială drept ”Prima Doamnă respectată” a Coreei de Nord - prima oară când acest calificativ a fost folosit în această ţară profund patriarhală de peste 40 de ani.

În paralel, ea şi-a făcut prima apariţie publică singură. Analişti au apreciat că ridicarea sa în rang face parte din eforturi vizând prezentarea Coreei de Nord drept un ”stat normal” înainte de summitul intercoreean şi întâlnirea prevăzută ulterior cu preşedintele american Donald Trump.

GANGNAM STYLE

Omoloaga sa sud-coreeană Kim Jung-sook este în vârstă de 63 de ani.

În alfabetul coreean, numele său se scrie identic cu cel al bunicii lui Kim Jong Un, Kim Jong Suk.

Prima Doamnă sud-coreeană este şi ea cântăreaţă. Ea a fost o vreme membră a corului municipal al Seulului, după care a devenit, la scurt timp după căsătorie, casnică şi a născut doi copii.

În timp ce Moon urca în ierarhia politică, ea a contribuit la imaginea sa în opinia publică, mulţumită naturii sale extravertite. Soţul său este prezentat adesea ca prea fad şi prea discret.

Ea şi-a demonstrat talentul de vocalistă în evenimente publice.

Anul trecut, în cursul unei vizite în Filipine, ea a executat ”dansul cavalerului”, popularizat de starul K-pop Psy în hitul "Gangnam Style". Este vorba despre un comportament foarte diferit de al majorităţii Primelor Doamne, care au rămas tăcute şi timide în umbra soţilor lor.

Cuplul s-a întâlnit la Universitatea din Seul, unde ea a studiat canto clasic, iar Moon şi-a continuat studiile de drept, militând totodată contra dictaturii militare de la vremea respectivă.

Preşedintele sud-coreean povesteşte că s-au îndrăgostit după ce ea a avut grijă de el, în timp ce el era inconştient, în urma unui tir de grenadă lacrimogenă. Ea l-a susţinut, de asemenea, pe când el a făcut închisoare din cauza activismului.

Un fapt extem de rar în Coreea de Sud - ea este cea care i-a cerut mâna. Ea şi-a sfidat, atunci, părinţii, care nu-l vedeau cu ochi foarte buni pe acest fiu de refugiaţi săraci din Coreea de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.