Preşedintele conservator Andrzej Duda a depus vineri un proiect cu privire la un referendum prin care polonezii să fie întrebaţi dacă vor să se înscrie într-o eventuală nouă Constituţie ”apartenenţa Poloniei la Uniunea Eurpeană şi NATO”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului şi-a prezentat în Senat proiectul care prevede zece întrebări ale unei consultări cetăţeneşti care să aibă loc pe 10 şi 11 noirmbrie, în vederea redactării unei noi Legi fundamentale, care să o înlocuiască pe cea în vigoare din 1997.

Preşedintele doreşte în primul rând să-i întrebe pe polonezi dacă sunt ”pentru” sau ”împotriva” unei noi Constituţii.

Celelalte întrebări vizează, între altele, ”rădăcinile creştine ale statului, culturii şi identităţii poporului polonez”, o eventuală schimbare a atribuţiilor puterilor preşedintelui şi Guvernului sau introducerea sistemului uninominal în alegerile legislative.

Ele vizează, de asemenea, integrarea în Legea fundamentală a unor probleme practice, precum vârsta de pensionare şi alocaţiile familiale sau ”protecţia agriculturii şi securitatea alimentară poloneză”.

Redactarea unei noi Constituţii este o iniţiativă personală a preşedintelui Duda care, în pofida faptului că este un apropiat al Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator), nu a primit încă susţinerea formaţiunii în legătură cu acest subiect.

În public, conducerea PiS evocă dificultatea organizării unui referendum în ziua celei de-a 100 aniversări a Poloniei, pe 11 noiembrie.

În virtutea legii, Senatul este cel care se pronunţă asupra propunerii preşedintelui.

Camera superioară a Parlamentului polonez ar putea să facă acest lucru la începutul săptămânii viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.