Un organism însărcinat cu protecţia datelor în Mexic a deschis o anchetă, după ce preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a dezvăluit în mod public numărul de telefon al unui jurnalist de la cotidianul american The New York Times (NYT), pentru a se plânge de o anchetă care leagă anturajul său de traficul de droguri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul conferinţei sale de presă obişnuite, transmisă în direct la televiziune, Andres Manuel Lopez Obrador a citit joi întrebările prin care ziarul american îi solicita o reacţie cu privire la aceste dezvălurii, divulgând în trecere numărul de telefon al jurnalistului.

Institutul naţional mexican al transparenţei, accesului la informaţii şi protecţia datelor personale (INAI) a anunţat ulterior, într-un comunicat, că a deschis o anchetă pentru a stabili dacă divulgarea numărului de telefon constituie o ”încălcare a principiilor şi obligaţiilor stabilite” de legea mexicană cu privire la protecţia datelor.

The New York Times a denunţat pe X o ”tactică îngrijorătoare şi inacceptabilă din partea unui lider mondial, într-un moment în care ameninţările la adresa jurnaliştilor sunt în creştere”.

Ea pune echipa ziarului american ”în pericol într-una dintre cele mai periculoase ţări pentru presă”, comentează reprezentantul în Mexic al Comitetului Protecţiei Jurnaliştilor (CPJ), Jan-Albert Hootsen.

”CALOMNII”

NYT a publicat joi această anchetă de presă, în spaniolă şi engleză.

Potrivit ziarului, o anchetă a unor funcţionari americani a condus la descoperirea unor ”posibile legături între operatori puternici ai unor carteluri şi funcţionari şi consilieri” apropiaţi preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Ziarul dezvăluie că un apropiat al preşedintelui s-a întâlnit cu Ismael Zambada - unul dintre capii cartelului Sinaloa -, înainte de victoria lui Andres Manuel Lopez Obrador în algerile din 2018.

”Statele Unite nu au deschis niciodată o anchetă oficială împotriva lui Lopez Obrador, iar funcţionarii însărcinaţi cu ancheta au arhivat-o”, dezvăluie NYT.

Preşedintele mexican a catalogat aceste acuzaţii drept ”calomnii” şi a cerut explicaţii preşedinţiei Staelor Unite.

La sfârşitul lui ianuarie, Tim Golden - laureat în două rânduri cu Premiul Pulitzer - a publicat o anchetă de presă pe site-ul ProPublica, în care dezvăluia că cartelul Sinaloa a plătit două milioane de dolari în prima dintre cele trei campanii ale lui Andres Manuel Lopez Obrador, în 2006.

Preşedintele mexican a denunţat ”practici imorale” şi ”calomnii” şi şi-a acuzat adversarii politici că se află la priginea acestora, cu câteva zile înainte de lansarea campaniei oficiale în vederea alegerilor prezidenţiale, prevăzute la 2 iunie.

Candidata Partidului Morena (la putere) Claudia Sheinbaum este principala favorită.

La 26 ianuarie, un expert în securitate cibernetică a denunţat divulgarea în mexic a informaţiilor personale a peste 300 de jurnalişti provenind dintr-o bază de date a preşedinţiei mexicane, provocând îngrijorări în rândul apărătorilor presei.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a promis o anchetă şi şi-a acuzat, ca de obicei, adversarii de faptul că vor să poarte un ”război murdar” cu câteva luni înainte de alageri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.