Liderul majorităţii republicane în Senatul american Mitch McConnell îl avertizează pe preşedintele în exerciţiu Donald Trump să nu accelereze retragerea militarilor americani din Afganistan şi din Irak, care ar alimenta, în opinia sa, ”propaganda” extremişrilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consecinţele unei plecări premature a Statelor Unite s-ar putea şi mai grave decât retragerea lui Obama din Irak în 2011, care a alimentat ascensiunea Statului Islamic (SI)”, a pus în gardă luni, în Senat, Mitch McConnell, de obicei un aliat politic al preşedintelui.

Astfel, în opinia sa, Statele Unite şi-ar ”abandoina” aliaţii, ar lăsa locul talibanilor în Afganistan şi ar permite totodată SI şi Al-Qaida să se reconstruiască.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Donald Trump, care a promis să pună capăt ”războaielor fără sfârşit”, a anunţat că doreşte să reducă la 2.500 numărul militarilor americani în Afganistan la începutul lui 2021 şi a evocat o retragere totală până de Crăciun.

Presa americană scrie că Pentagonul ar fi primit instrucţiuni să pregătească o retragre a 2.000 de militari din Afganistan şi a 500 de militari din Irak înainte de Donald Trump să-i transfere puterea rivalului său democrat Joe Biden la 20 ianuarie - ceea ce ar însemna menţinerea  unui contingent de câte 2.500 de militari în fiecare dintre cele două ţări.

Pentagonul nu a confirmat aceste informaţii, potrivit cărora Trump ar putea face un anunţ în acest sens săptîmâna aceasta.

Înainte să fie destutit de către trump în noiembrie, fostul secretar al Apărării Mark Esper a insistat asupra menţineri unui minimum de 4.500 de militari americani în Afganistan, până când talibanii demonstrează o reducere a violenţelor pe teren.

Negocieri de pace sunt în curs între talibani şi Guvernul afgan, în urma Acordului de la Doha între Statele Unite şi insurgenţi, care prevede retragerea forţelor americane până în mai 2021.

O retragere accelerată ”ar încânta persoane care ne vor răul”, avertizează Mitch McConnell. ”Asta ar acorda Al-Qaida, slăbită şi dispersată, o mare victorie în domeniul propagandei”, apreciază el.

”Spectacolul militarilor americani care îşi abandonează instalaţiile şi echipamentele (...) ar fi transmis în lumea întreagă ca simbol al unei umiliri şi al unei înfrângeri americane şi al unei victorii a extremismului islamist”, subliniază Mitch McConnell.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.