Preşedintele Columbiei, Iván Duque, promite că îi va "vâna" pe liderii fostei gherile FARC, care au anunţat, joi, într-un video postat pe Youtube, că vor relua luptele cu autorităţile de la Bogota, după trei ani de la acordul de pace semnat în Cuba.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iván Duque anunţă că oferă o recompensă de 882.000 de dolari pentru capturarea fiecăruia dintre rebelii care apar în înregistrarea de pe Youtube alături de numărul doi din conducerea fostei gherile Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Iván Márquez.

Iván Márquez a fost unul dintre principalii negociatori ai acordului de pace din 2016, care a pus capăt unui conflict vechi de 50 de ani, soldat cu 260.000 de morţi.

După acordul de la Havana, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) s-au transformat în partid politic, însă acum Iván Márquez acuză Guvernul columbian de trădare.

"În ultimii doi ani, peste 500 de lideri au fost ucişi şi 150 de luptători de gherilă sunt morţi din cauza indolenţei şi indiferenţei statului", declară Marquez în înregistrarea de 30 de minute, făcând referire la numărul mare de activişti şi foşti membri ai FARC care şi-au pierdut viaţa după ce preşedintele Duque a preluat mandatul.

Atunci când a fost ales, în iunie 2018, Iván Duque a anunţat că doreşte să schimbe acordul din 2016 care le garanta rebelilor locuri în Congres şi le permitea să participe la alegeri.

El a precizat şi că va impune pedepse mai dure pentru crimele comise de rebeli în timpul conflictului de 50 de ani cu guvernul.

În video-ul postat joi, Iván Márquez este însoţit de un alt fost lider al gherilei, Jesús Santrich, şi de zeci de bărbaţi şi femei înarmaţi.

Conflictul armat din Columbia, care a implicat timp de o jumătate de secol organizaţii de gherilă, grupuri paramilitare, forţe guvernamentale şi traficanţi de droguri s-a soldat cu peste 260.000 de morţi, aproape 83.000 de persoane date dispărute şi deplasarea a aproximativ 7,4 milioane de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.