Preşedintele afgan Ashraf Ghani a cerut marţi ”clarificări” Statelor Unite, diupă ce omologul său american Donald Trump a declarat că ar putea să obţină foarte uşor victoria în Afganistan, dar că nu vrea ”să ucidă zece milioane de oameni”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locatarul Casei Albe şi-a multiplicat declaraţiile stânjenitoare, luni, la Casa Albă, în timpul unei întâlniri cu premierul pakistanez Imran Khan.

”Dacă aş fi vrut să câştig războiul, Afganistanul ar fi dispărut de pe suprafaţa pământului”, a declarat Trump.

”Asta s-ar fi terminat literalmente în zece zile”, a adăugat el.

”Nu vreau să ucid zece milioane de oameni”, a spus Trump.

Declaraţiile sale au provocat furie şi indignare în Afganistan, unde populaţia traumatizată de decenii de război este îngrijorată de o retragere pripită a forţelor americane şi se teme că aceasta ar putea să conducă la o revenire la putere a talibanilor, eventual la un nou război civil.

”Guvernul Republicii islamice Afganistan cere clarificări cu privire la declaraţiile preşedintelui american”, a subliniat biroul preşedintelui afgan Ghani într-un comunicat.

Donald Trump a anunţat, de asemenea, că Pakistanul ar ajuta Statele Unite ”să se extirpe” din Afganistan şi că există un ”enorm potenţial” în relaţiile dintre Washington şi Islambad.

Kabulul şi Washingtonul reproşează, însă, de mult timp Islamabdului că a alimentat Războiul din Afganistan susţinând talibanii.

În ianuarie 2018, Donald Trump acuza Islamabadul de faptul că ”adăposteşte teroriştii pe care noi îi vânăm în Afganistan”.

Influenţa Pakistanului asupra insurgenţilor - îndepărtaţi de la putere în 2001 de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite - este percepută, însă, drept un element esenţial în vederea punerii capăt a unei prezenţe americane în Afganistan de 18 ani.

”Guvernul afgan susţine eforturile Statelor Unite în vederea asigurării păcii Afganistanului, însă el subliniază totodată că şefii de stat străini nu pot să stabilească soarta Afganistanului, fără liderii afgani”, subliniază biroul lui Ashraf Ghani.

Preşedintele afgan s-a înfuriat, de asemenea, din cauză că este ţinut la distanţă de negocieri de pace pe care le poartă de un an Statele Unite cu talibanii.

Numeroşi afgani au reacţionat pe reţele de socializare faţă de declaraţiile lui Trump.

”Mă simt şocat, ameninţat şi umilit. Noi am avut încredere în americani (...), iar acum preşedintele trump ne ameninţă cu genocidul!”, a scris un bărbat pe facebook.

Emisarul american pentru pace în Afganistan Zalmay Khalilzad a sosit marţi la Kabul, înaintea celei de a opta runde de negocieri cu talibanii.

Aceste negocieri urmează să înceapă la Doha, în zilele următoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.