Preşedinta elveţiană Simonetta Sommaruga a îndemnat marţi la susţinerea procesului de pace în estul Ucrainei, în cadrul unei vizite la Kiev, prima la acest nivel în relaţiile elveţiano-ucrainene, în care a semnat o serie de acorduri bilaterale cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi dorim o soluţie paşnică în estul Ucrainei, aceasta este o prioritate a politicii noastre de pace”, a declarat Sommaruga într-o conferinţă de presă comună cu Zelenski.

Preşedinta elveţiană a sosit în Ucraina luni seara într-o vizită de trei zile.

Cei doi şefi de stat urmează să efectueze miercuri o vizită în Donbas, regiunea din estul ţării devastată de război din 2014.

”Elveţia îşi continuă ajutorul umanitar (acordat) estului” Ucrainei, cu care a stabilit relaţii diplomatice la proclamarea independenşei fostei republici sovietice, în 1991, a anunţat Sommaruga în conferinţa de presă.

”Elveţia salută eliberarea unor deţinuţi în aceste ultime luni”, a declarat ea, referindu-se la un schimb de deţinuţi între Kiev şi separatişi proruşi.

Cei doi şefi de stat au semnat o serie de documente cu privire la cooperarea bilaterală, inclusiv un acord de cooperare, până în 2023, vizând susţinerea unui proces de reformare în Ucraina.

Războiul din estul ţării s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi a condus la deplasarea a aproximativ 1,5 milioane de oameni în şase ani.

Acorduri de pace semnate în 2015 au redus în mare parte violenţele, însă soluţionarea politică se află într-un punct mort.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia de faptul că-i susţine militar pe rebeli, ceea ce Moscova dezminte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.