Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a declarat miercuri, înaintea votului asupra punerii sub acuzare a preşedintelui american, că Donald Trump este „un pericol clar şi prezent” pentru SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pelosi a deschis dezbaterea dinaintea votului cu mai multe argumente: „Ştim că preşedintele Statelor Unite a incitat la această insurecţie, această rebeliune înarmată, împotriva ţării noastre. Trebuie să plece. Este un pericol clar şi prezent pentru naţiunea pe care o iubim toţi”.

Ea a spus că oamenii care au participat la protestul din 6 ianuarie devenit violent „nu erau patrioţi”, ci „terorişti naţionali”.

Preşedinta Camerei le-a cerut republicanilor „să îşi caute sufletele” pentru acest vot. „Este războiul preşedintelui cu democraţia în conformitate cu Constituţia? Au reprezentat cuvintele lui şi mulţimea insurecţionistă o înaltă crimă şi un delict?”.

Camera Reprezentanţilor urmează să voteze punerea sub acuzare („impeachment”) a preşedintelui Donald Trump pentru incitarea susţinătorilor lui de a intra în Capitoliu, pe 6 ianuarie. Mandatul lui se încheie pe 20 ianuarie.

Este aşteptat ca votul să treacă de forul condus de democraţi, ceea ce va face ca Trump să devină primul preşedinte de două ori pus sub acuzare.

Tot mai mulţi republicani şi-au exprimat sprijinul pentru punerea sub acuzare, inclusiv liderul Liz Cheney. Totuşi, Tom Cole i-a îndemnat pe alţii să voteze împotrivă pentru că „este un proces viciat” care va alimenta diviziunile.

Preşedintele Trump şi-a apărat discursul de dinaintea revoltei de miercurea trecută, în care şi-a încurajat susţinătorii să se adune la Capitoliu, spunând că „a fost complet adecvat”.

Dacă Trump va fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, Senatul va susţine apoi un proces. O majoritate de două treimi este necesară pentru condamnarea lui.

Vicepreşedintele Mike Pence a refuzat marţi să invoce Amendamentul 25 din Constituţie prin care preşedintele ar fi înlăturat din funcţie şi el i-ar lua locul.

Biroul Federal de Investigaţii a transmis că 70 de oameni au fost puşi sub acuzare în urma protestului din 6 ianuarie, soldat cu 5 morţi, şi că alţi 170 au fost identificaţi.

Miercuri, la Washington au fost mobilizate numeroase trupe care asigură securitatea în oraş şi la Capitoliu, pentru a fi evitate orice incidente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.