Premierul taiwanez Chen Chien-jen anunţă că va continua să apere apele teritoriale ale Taiwanului şi îndeamnă China ”să fie raţională”, după ce Beijingul şi-a anunţat intenţia de a-şi intensifica patrulele şi controalele în urma unui incident naval în care au murit doi cetăţeni chinezi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi membri ai unui echipaj chinez au murit în urma răsturnării unei ambarcaţiuni la bordul căreia se aflau - urmărită de Paza de Coasta taiwaneză din cauză că a intrat în ape interzise -, în apropiere de Insula Kinmen, administrată de Taipei şi situată la doar cinci kilometri de oraşul chinez Kinmen.

China a anunţat apoi o intensificare a patrulelor în ape taiwaneze.

Luni, Paza de Coastă chineză a urcat pentru scurt timp la bordul unui vapor taianwez de croazieră şi i-a controlat pe căpitan şi cei 23 de pasageri de la bord.

Premierul taiwanez Chen Chien-jen subliniază marţi că cele două părţi cunosc ”zonele maritime restrânse şi interzise” începând din 1992.

”Vom continua să protejăm aceste zone maritime, pentru a garanta securitatea apelor noastre teritoriale şi drepturile pescarilor noştri”, a subliniat el.

”Sperăm ca cele două părţi să fie raţionale, echitabile şi să coopereze pentru a asigura securitatea apelor Kinmen-Xiamen, pentru ca securitatea populaţiilor de pe cele două coaste ale strâmtorii să dialogheze în mod sănătos şi ordonat”, a continuat el.

Cum Kinmen se află la distanţă mică de Xiamen, nave chinezeşti şi taiwaneze încalcă în mod accidental limita definită între cele două locuri.

Paza de Coastă taiwaneză şi-a apărat acţiunile din timpul urmăririi care a condus la accidentul mortal acuzând echipajul chinez de faptul că a refuzat să coopereze cu forţele de ordine taiwaneze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.