Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a anulat o vizită în Israel în urma unor comentarii care ar fi fost făcute de premierul israelian Benjamin Netanyahu cu privire la complicitatea polonezilor la Holocaust, a informat un consilier al lui Morawiecki, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
O purtătoare de cuvânt a guvernului polonez a confirmat că premierul Morawiecki nu va participa la summit şi că Polonia îl va trimite pe ministrul de Externe, Jacek Czaputowicz.
 
Morawiecki l-a informat pe Netanyahu de decizia sa printr-un apel telefonic duminică după-amiaza, a informat purtătoarea de cuvânt Joanna Kopcinska.
 
Summit-ul la care vor participa patru ţări central şi est-europene va avea loc la Ierusalim, în această săptămână.
 
Guvernul polonez a căutat să infirme orice referire la colaborări ale polonezilor cu naziştii în perioada Holocaustului pentru a "lupta pentru adevăr”, a transmis Morawiecki parlamentului Poloniei în 2018.
 
Biroul lui Netanyahu a informat într-un comunicat că afirmaţiile premierului israelian, care se află la Varşovia pentru o conferinţă privind Orientul Mijlociu, au fost relatate greşit de Jerusalem Post, ziarul publicând un articol corectat.
 
Într-un comunicat ulterior, biroul lui Netanyahu a informat că premierul nu a atribuit nicio vină polonezilor.
 
Ambasadoarea Israelului în Polonia, Anna Azari, a fost convocată de guvernul polonez vineri şi i s-a cerut să clarifice comentariile lui Netanyahu.
 
Morawiecki a declarat într-un interviu publicat duminică de agenţia poloneză PAP că Azari a explicat că Netanyahu a făcut referire la cazurile individuale de polonezi care au colaborat cu naziştii.
 
Tensiunile dintre Israel şi Polonia s-au intensificat anul trecut, după ce Polonia a introdus o nouă legislaţie care interzice folosirea unor sintagme precum "lagăre de concentrare poloneze”.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.