Un cutremur de magnitudinea 5,6 a avut loc luni dimineaţa pe Insula de Nord în Noua Zeelandă, fără ca premierul Jacinda Ardern, care acorda un interviu în direct la televiziune, să-şi piardă calmul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seismul a avut loc cu puţin înainte de ora locală 8.00 (duminică, 23.00.00, ora României), la o adâncime de 52 de kilometri, în largul oraşului Levin, situat la aproximativ 90 de kilometri nord de Wellington.

Potrivit serviciului neozeelandez de supraveghere seismică GeoNet au urmat aproximativ 40 de repilici.

Salavatorii şi poliţia au anunţat că nu s-au raportat victime sau pagube materiale. Nu s-a lansat o alertă de tsunami.

Cutremurul a fost resimţit la Wellington, unde şefa Guvernului era intervievată în direct într-o emisiune matinală într-o clădire a Parlamentului concepută să preia undele seismice, oscilând la nivelul fundaţiei.

”Suntem pe cale să avem un seism aici”, i-a spus ea prezentatorului emisiunii din Auckland -  situat mai în nordul insulei -  uitându-se rapid în jurul său.

Apoi, zâmbind, a continuat interviul stăpână pe sine.

Arhipelagul se află la limita plăcilor tectonice ale Australiei şi Pacificului, o zină care face parte din Centura de Foc a Pacificului, unde până la 15.000 de seisme seînregistrează anual. Însă doar 100-150 sunt suficient de puternice pentru a fi resimţite.

Un cutremur de magnitudinea 6,3 s-a soldat cu 185 de morţi în februarie 2011 la Christchurch, pe Insula de Sud. În 2016, un seism de magnitudinea 7,8 la Kaikoura, pe coastă, mai la nord, a fost al doilea cel mai puternic înregistrat în ţară.

LIMITAREA ADUNĂRILOR PUBLICE CREŞTE DE LA ZECE LA 100 DE PERSOANE

Pe de altă parte, limitarea adunărilor publice, în vigoare în lupta împotriva epidemiei covid-19, creşte de la zece la 100 de persoane în Noua Zeelandă, a anunţat luni Jacinda Ardern, relatează Reuters.

Starea de alertă - la nivelul 2 în prezent - urmează să fie revizuită la 8 iunie şi ar urma să revină la nivelul 1 ulterior, la 22 iunie, a anunţat ea într-o conferinţăde presă, la finalul unei şedinţe de Guvern.

Jacinda Ardern, aflată la putere din 2017, este apreciată de către neozeelandezi pentru felul în care a gestionat o serie de crize, inclusiv epidemia covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.