Premierul grec Alexis Tsipras acuză avioane de vânătoare turce de faptul că au ”hărţuit” elicopterul în care se afla în drum către o insulă izolată pentru a sărbători ZIua Independenţei, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tsipras a declarat că a fost ”primit” de avioane turce de vânătoare, care au încălcat spaţiul aerian elen, în timp ce venea luni pe insuliţa Agathonissi, la Marea Egee (est).

Pilotul elicopterului a fost nevoit să efectueze manevre la joasă altitudine, până când au sosit avioane elene de vânătoare, trimise să intercepteze o aeronavă turcă, a declarat Tsipras.

Grecia şi Turcia întreţin relaţii tensionate şi au păreri împărţite în mai multe subiecte, inclusiv cu privire la o dispută teritorială la Marea Egee.

Atena denunţă frecvent încălcarea spaţiului aerian grec de către avioane de luptă turce, care survolează uneori insule elene, iar avioane de luptă din ambele ţări se angajează adesea în lupte simulate.

”În urmă cu puţin timp am avut onoarea să fiu primit aici, pe Agathonissi, de nişte avioane de luptă ale forţelor aeriene turce”, a declarat Tsipras, într-un discus pe care l-a susţinut pe insulă. ”Ele voiau să particpe la sărbătoarea noastră naţională”.

El a marcat pe insulă Revoluţia elenă din 1821 împotriva Imperiului Otoman.

Ankara ”trebuie să ştie că aceste prostioare nu au sens. Irosesc kerosenul şi gazolina”, a apreciat Tsipras.

El a subliniat angajamentul şi cooperarea între Atena şi Ankara, dar a avertizat că ”vom face ceea ce ne-au învăţat strămoşii noştri să facem, şi anume să ne apărăm drepturile şi suveranitatea”.

Cei doi vecini, aliaţi în cadrul NATO, s-au aflat pe marginea unui război în trei rânduri, de la mijlocul anilot '70, pe tema Ciprului şi unor dispute teritoriale la Marea Egee, însă s-au bucurat şi de perioade de relaţii relativ bune.

Oficiali turci au respins aceste acuzaţii.

Un reprezentant din cadrul serviciilor turce de securitate a exclus ”orice tentativă de hărţuire de către avioane turce în timpul activităţii premierului grec astăzi (luni). Avioanele turce au efectuat îndatoriri de rutină”.

Principalul partid grec de opoziţie a criticat acţiunile avioanelor turce.

”Nu este prima oară, în ultimii ani, când au loc provocări inclusiv vizând conducerea politică a ţării noastre”, a declarat Giorgos Koumoutsakos, însărcinat cu politica externă în cadrul Partidului Noua Democraţie. ”Şi nu este prima oară când Ankara ignoră provocator inclusiv zilele în care grecii îşi sărbătoresc istoria şi religia”.

La Atena, grecii au sărbătorit Ziua Naţională la o paradă militară, la care au defilat tancuri, iar aeronave militare au survolat Acropola. Elevi au organizat, de asemenea, parade.

Măsuri dure de securitate au fost impuse, în urma unor manifestaţii de protest faţă de acordul cu privire la schimbarea numelui Macedoniei de Nord şi deschiderea căii aderării acestei foste republici iugoslave la NATO.

La Salonic, în nordul ţării, capitala provinciei elene Macedonia, un participant la o paradă purta o pancartă cu mesajul ”Pe trădători Dumnezeu îi iartă, dar grecii macedoneni niciodată”. Manifestanţi care au încercat să ajungă în zona în care autorităţile urmăreau parada au fost reţinuţi de poliţie.

Poliţia a reţinut 12 persoane, într-un cartier, la Atena, în urma unor ciocniri, şi le-a acuzat de aruncare cu cocteiluri Molotov, atacarea poliţiei rănirea unor persoane şialte infracţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.