Premierul Belgiei, Charles Michel, a declarat sâmbătă că britanicii nu vor avea parte de un acord gratuit de Brexit, întărind poziţia liderilor europeni cu privire la necesitatea ca Marea Britanie să-şi îndeplinească toate obligaţiile financiare până la sfârşitul actualului exerciţiu bugetar din 2020 înainte de semnarea acordului de Brexit, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii europeni au sosit la Bruxelles pentru a discuta pentru prima dată după declanşarea articolului 50 despre poziţia blocului comunitar vizavi de negocierea acordului de Brexit.

”Nu va exista un acord de Brexit gratuit pentru Marea Britanie. Asta nu este posibil... Dar nu există niciun sentiment de răzbunare sau duşmănie, doar o dorinţă de a purta negocieri în mod loial şi inteligent pentru a găsi o soluţie care respectă interesele celor două părţi cu o linie clară, pentru că nu poţi să ai o poziţie mai bună în afara Uniunii Europene”, a declarat premierul belgian la sosirea sa la Bruxelles.

Acest mesaj este în linie cu scrisoarea trimisă liderilor europeni de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Tusk i-a îndemnat pe liderii europeni să formeze un front comun în timpul negocierilor pentru Brexit, precizând că britanicii trebuie să rezolve o serie de probleme cheie ale acordului de ieşire înainte de a trece la discuţii despre o posibilă înţelegere comercială post-Brexit între Uniunea Europeană şi Regatul Unit.

Printre problemele cheie se numără soarta cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie, precum şi a cetăţenilor britanici care trăiesc în ţările UE. 

Donald Tusk a îndemnat inclusiv la respectarea obligaţiilor financiare asumate de britanici pentru exerciţiul bugetar care se încheie în 2020, asta înseamnă că Londra ar putea să plătească până al 60 de miliarde de euro înainte de Brexit.

Această poziţie a fost evocată şi de premierul Olandei.

”În primul rând, trebuie să existe un progres suficient pe chestiuni precum nota de plată, drepturile oamenilor şi graniţa. În acelaşi timp este clar că asta nu trebuie să dureze prea mult şi trebuie să ai un calendar bun”, a declarta Mark Rutte.

Premierul luxemburghez a îndemnat la construirea unor poduri între Marea Britanie şi UE.

”Nu este un proces în care avem Marea Britanie vs Uniunea Europeană. Este o discuţie, nu un dosar în instanţă. Ar trebui să găsim poduri pe care le putem construi între noi. Poate că nu mai fac paret din familia noastră, dar sunt în continuare vecinii noştri şi ar trebui să avem respect unii pentru ceilalţi”, a precizat Xavier Bettel.

Negociatorul Parlamentului European pentru Brexit s-a declarat încântat că exită unanimitate între cele 27 de ţări membre, precum şi între Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul European.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.