Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a decis să menţină la Marea Mediterană portavionul USS Harry S. Truman, care urma să înceapă o misiune la Golful Persic, cu scopul de a le oferi ”asigurări” europenilor, în toiul unor tensiuni cu Rusia, a anunţat Pentagonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretarul Apărării a ordonat grupului aeronaval al USS Harry S. Truman să rămână în zona de operaţiuni a Comandamntului European (EUCOM) în loc să se ducă în zona de operaţiuni a Comandamentului Central (CENTCOM), aşa cum se prevedea”, a declarat marţi AFP, sub protecţia anonimatului, o sursă de la Pentagon.

Acest oficial a subliniat - fără să menţioneze tensiunile în centrul cărora se află Ucraina, în juru căreia, acuză Kievul şi aliaţii săi din Occident, Moscova a comasat zeci de mii de militari în vederea unei eventuale invazii - că această schimbare de itinerar ”reflectă nevoia unei prezenţe continue în Europa”.

”Este necesar să reafirmăm angajamentul nostru aliaţilor şi partenerilor noştri faţă de apărarea noatră colectivă”, a adăugat el.

Portavionul USS Harry Truman şi grupul său aeronaval ausosit la 14 decembrie la Marea Mediterana, cu destinaţia Golful Persic, prin Canalul Suez.

Rusia şi Statele Unite au convenit să organizeze negocieri, la 10 ianuarie, privind Ucraina şi securitatea în Europa.

Două zile mai târziu, urmeazăsă aibă loc o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, iar apoi discuţii în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), înfiinţată în timpul Războiului Rece cu scopul de a favoriza dialogul Est-Vest.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.