Şeful diplomaţei americane Mike Pompeo speră ca un nou summit între Donald Trump şi Kim Jong Un să aibă loc ”în lunile următoare”, pentru a realiza ”un prim pas substanţial” către ”denuclearizarea” Coreei de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sper ca în lunile următoare cei doi lideri ai noştri să se reîntâlnească pentru a realiza un prim pas substanţial sau un mare pas substanţial pe calea denuclearizării”, a declarat el într-un interviu difuzat luni de un post de radio din Pennsylvania, WHP 580.

Secretarul de Stat american a dat însă asigurări că vrea să fie ”prudent atunci când este vorba despre a face preziceri cu prvire la calendar”.

Preşedintele Statelor Unite şi numărul unu în Coreea de de Nord s-au întâlnit prima oară în iunie, la Singapore. Acest summit istoric a redus în mod considerabil tensiunile, foarte puternice în urmă cu doar câteva luni, şi a condus la un angajament vag în vederea unei ”denuclearizări complete a peninsulei coreene”.

A doua întâlnire, la sfârşitul lui februarie, la Hanoi, urma să permită concretizarea acestei promisiuni, după luni de impas în negocieri, însă s-a soldat cu un eşec usturător, împotmolindu-se în problema ridicării sancţiunilor, cerută de regimul izolat din Asia de Est.

Cele două tabere au promis, însă, să reia discuţiile, în pofida faptului că Phenianul s-a arătat mai puţin dispus şi a criticat în mod deschis Washingtonul şi pe Mike Pompeo pentru că nu s-a ajuns la un acord în Vietnam.

Trump a spus în mod clar că nu există un termen-limită, a apreciat că se va avansa în salturi, ”un pas înainte, unul înapoi”, a relativizat Pompeo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.