Oficialii polonezi au închis 13 escape room-uri din motive legate de lipsa de siguranţă, iar premierul Mateusz Morawiecki a cerut populaţiei să raporteze poliţiei şi pompierilor lacunele în ceea ce priveşte măsurile de siguranţă, după ce cinci adolescente au murit, vineri, într-un incendiu într-un astfel de loc de distracţie, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În jocurile tip escape room, cei care joacă sunt încuiaţi într-o cameră sau într-o clădire şi trebuie să găsească indicii rezolvând puzzle-uri pentru a găsi cheia şi a ieşi de acolo. Considerate o provocare din punct de vedere intelectual, aceste jocuri sunt populare în rândul adolescenţilor din Polonia şi din alte ţări europene.

Leszek Suski, şeful pompierilor din Polonia, a declarat că escape room-ul amenajat într-o casă din oraşul Koszalin, unde cinci adolescente în vârstă de 15 ani au murit vineri, în timp ce sărbătoreau o zi de naştere, nu avea o cale de evacuare de urgenţă.

Pompierii au găsit cadavrele fetelor după ce au stins un incendiu lângă camera încuiată. În urma autopsiilor s-a stabilit că adolescentele au murit pentru că au inhalat monoxid de carbon. Un tânăr angajat la escape room-ul respectiv a fost internat, el suferind arsuri.

Procurorii au anunţat că probabil cauza incendiului a fost o scurgere de gaz dintr-un container aflat alături de o sursă de căldură.

Şeful poliţiei poloneze, Jaroslaw Szymczyk, a declarat că au existat pe reţelele de socializare critici cu privire la lipsa de siguranţă la escape room-ul din Koszalin, însă oficialii locali nu au fost alertaţi. El a precizat că persoana în vârstă de 28 de ani care a creat escape room-ul şi administra acel loc a fost reţinută şi urmează să fie chestionată. Va fi supus unui interogatoriu şi angajatul care a fost rănit în incendiu.

La o slujbă în memoria fetelor decedate, la catedrala Koszalin, episcopul Edward Dajczak le-a identificat pe adolescente ca fiind Julia, Amelia, Gosia, Karolina şi Wiktoria.

Premierul Mateusz Morawiecki, Leszek Suski şi Jaroslaw Szymczyk au vorbit presei despre acest caz după o reuniune în care s-a luat în discuţie îmbunătăţirea măsurilor de siguranţă la locurile de distracţie.

De vineri, peste 200 din cele 1.100 de escape room-uri din Polonia au fost verificate şi s-au descoperit probleme de siguranţă care au necesitat soluţionarea imediată. Autorităţile au decis închiderea a 13 escape room-uri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.