Poliţia germană şi-a intensificat o operaţiune vizând dislocarea unor activişti împotriva cărbunelui, care ocupă un mic sat, devenit emblematic pentru apărătorii luptei împotriva modificărilor climatice şi opozanţii energiilor fosile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Forţele de ordine se aşteaptă la o rezistenţă îndelungată a activiştilor, care vor să împiedice extinderea unei mine de lignit sub cerul liber, pe terenul acestui cătun din vestul Germaniei, cunoscut de-acum în întreaga ţară şi în lume.

O manifestaţie de susţinere este prevăzută sâmbătă, la care urmează să ia parte mai multe personalităţi germane şi activita suedeză Greta Thunberg.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Sute de poliţişti au lansat miercuri în zori o nouă fază a intervenţiei lor, încercuind total tabăra şi pătrunzând în sit, unde aproximativ 200 de activişti s-au refugiat în cabane şi alte instalaţii, construite în copaci.

”Ei au scos cu forţa echipa de prim-ajutor din tabără”, a declarat AFP o purtătoare de cuvânt a activiştilor, Mara Sauer.

”Numai unii au putut rămâne, ascunzându-se”, a anunţat ea.

Alţii consideră că este vorba despre a rămâne la înîlţime cât  mai mult timp posibil. Agăţaţi de cabluri umede, din cauza ploii, ocupanţii se depasau din copac în copac, deasupra forţelor de ordine.

CÂTEVA SĂPTĂMÂNI

Atmosfera era calmă, potrivit unor jurnalişti AFP de la faţa locului, în pofida faptului că poliţia i-a îndemnat pe manifestanţi să se abţină ”să lanseze cocteiluri Molotov” şi să adopte un comportament ”neviolent”.

Ea i-a îndemnat pe părinţii prezenţi în tabără împreună cu copii mici să plece imediat, din cauza ”pericolelor intervenţiei”.

O studentă în vârstă de 20 de ani, Erle, dă asigurări că nu a asistat la nicio violenţă de vreo parte sau alta.

”Totul s-a petrecut în calm. Noi cântam, iar apoi unul dintre colegii mei a fost luat, iar eu am fost luată împreună cu el”, a declarat ea.

Forţele de ordine au promis să nu aresteze manifestanţii, ci să-i evacueze din tabără, iar apoi să-i împiedice să revină, blocând căile de acces.

Această muncă se anunţă de durată, iar operaţiunea de evacuare ”ar putea dura câteva săptămâni”, a declarat AFP serviciul de presă al poliţiei, care a adus unităţi din toată Germania.

Un violonist a întrerupt miercuri după-amiaza tăcerea şi le-a dat poliţiştilor un concert de pe acoperişul unei case abandonate.

E de ajuns să te uiţi în sus pentru a vedea feţele acoperite de cagule ale activiştilor, aşezaţi pe crengi, acoperişuri, stâlpi, înfofoliţi în pături de supravieţuire, unii purtând combinezoane anti-atomice.

DEZBATERE FOARTE ”EMOŢIONALĂ”

La sol, activişti s-au legat cu lanţuri de un butoi de beton.

”Nu le putem desface, cel puţin nu azi. Pentru asta avem nevoie de foarfeci speciale. Au rămas în macara, în afara taberei”, constată un tânăr poliţist, originar din Aachen.

Echipele specializate ”au altceva de făcut pentru moment. Câte un lucru pe rând”, adaugă el.

Un purtător de cuvânt al Guvernului, Steffen Hebestreit a recunoscut că soarta Lützerath a provocat o ”dezbatere foarte emonţională” în ţară, dar a subliniat că distrugerea este ”legală” şi că trebuie respectată.

Grupul energetic german RWE, care deţine locul, vrea să demoleze satul pentru a-şi extinde imensa mină de lignit.

Acest cărbune ”este necesar pentru a face să funcţioneze la capacitate maximă centralele în perioada de criză energetică şi a economisi astfel gaze naturale în producţia de electricitate în Germania”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, grupul.

El subliniază că a obţinut în acest sens ”toate autorizaţiile necesare” şi că s-a angajat ca în schimb să-şi închidă centralele pe cărbune din bazinul renan cu opt mai devreme decât se prevedea, în 2030.

Germania a fost nevoită să-şi consolideze, în această iarnă, recurgerea la cărbune, din cauza opririi livrărilor gazelor naturale ruseşti, de care era puternic dependentă, decisă de Moscova după invazia Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.