Poliţia chineză a arestat duminică un nord-coreean, fugar de peste 40 de zile, după ce a evadat din închisoare, au anunţat autorităţile din nord-estul Chinei, care au oferit o recompensă în valoare de 20.000 de euro (23.000 de dolari) în schimbul unor informaţii care să conducă la arestarea deţinutului, într-o urmărire care a provocat un interes aprns pe reţele de socializare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deţinutul, identificat prin numele chinez Zhu Xianjian, în vârstă de 39 de ani, a fost încarcerat în China după ce a fugit din Coreea de Nord.

El a evadat la 18 octombrie dintr-un penitenciar din oraşul Jilin, unde a escaladat un hangar şi a sărit un zid exterior.

Poliţia din Jilin a anunţat într-un comunicat că l-a arestat duminică, fără să ofere alte detalii.

În înregitrări video difuzate de ziarul oficial Beijing News apare un bărbat slăbit, purtat de mai mulţi ofiţeri.

Bărbatul apare apoi într-o fotografie, culcat pe jos, cu mâinile la spate.

Zhu a fost condamnat cu privire la o pătrundere ilegală pe teritoriul chinez, furt şi violenţă.

El urma să fie eliberat şi expulzat în Coreea de Nord în 2023.

Navigatori pe Internet apreciază, pe reţele de socializare, că bărbatul ar fi evadat pentru a evita să fie extrădat în ţara sa de origine.

În 2013, el a traversat în mod ilegal un râu care desparte Coreea de Nord şi China.

El a furat, apoi, bani, telefoane mobile şi haine din mai multe case dintr-un sat vecin, potrivit unor documente judiciare.

El a înjunghiat o femeie în vârstă, care l-a descoperit, şi a încercat să fugă cu un taxi, înainte să fie arestat de poliţie.

Human Rights Watch (HWR) arată, într-un raport publicat în iulie, că cel puţin 1.100 de nord-coreeni sunt deţinuţi în China, pricipalul susţinător al Phenianului.

După ce sunt eliberaţi, mulţi dintre ei sunt expulzaţi în Coreea de Nord, unde riscă să fie torturaţi, potrvit ONG-ului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.