Peste 800 de persoane au fost ucise de forţele de securitate în Myanmar de la începutul manifestaţiilor împotriva juntei şi loviturii de stat de la 1 februarie, anunţă marţi Asociaţia de ajutorarea a deţinuţilor politici (AAPP), o organizaţie locală, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Myanmarul, o ţară din Asiade Sud-Est, a intrat în criză după ce armata a preluat puterea de la Guvernul ales democratic al lui Aung San Suu Kyi, pe care a plasat-o în detenţie, la fel ca pe alţi reprezentanţi ai partidului său, Liga Naţională pentru Democraţie (LND).

Armata birmană, care reprimă în sânge contestarea, se confruntă în paralel cu o ofensivă a unor grupări rebele etnice, în zone de forntieră, şi a unor miliţii armate înfiinţate recent.

Potrivit AAPP, până luni, 802 persoane au fost ucise în reprimarea juntei.

”Acesta este bilanţul verificat de AAPP. Numărul real al morţilor probabil că este mult mai mare”, a anunţat într-o conferinţă de presă asociaţia.

Reuters scrie că nu poate verifica în mod independent acest bilanţ.

Contactat de Reuters, un purtător de cuvânt al armatei nu a răspuns.

Junta a contestat în trecut bilanţul civililor ucişi, raportat de organizaţii nonguvernamentale, şi a anunţatcă zeci de membri ai forţelor de securitate au fost de asemenea ucişi la manifestaţii.

Potrivit AAPP, 4.120 de persoane au fost plasate în detenţie, dintre care 20 au fost condamnate la pedeapsa cu moartea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.