Autorităţile turce au arestat peste 500 de persoane suspectate de legături cu predicatorul Fethullah Gülen, oaia neagră a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care-l acuză de urzirea puciului eşuat dinn 2016, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au fost emise 704 mandate de arestare şi au fost arestate 543 de persoane”, a anunţat marţi ministrul turc de Interne Süleyman Soylu.

Această operaţiune, care a avut loc în 59 dintre cele 81 de provincii turce, a vizat structura financiară a ”organizaţiei teroriste FETO”, acronimul folosit de către Ankara pentru a desemna mioşcarea gulemistă.

Suspecţii arestaţi marţi sunt acuzaţi de primirea sau distribuitrea unor bani trimişi din străinătate de către susţinători ai predicatorului, care trăieşte în exil în Statele Unite, pentru a scăpa de mâna lui Erdogan.

Fethullah Gülen, odinioară un aliat preţios al lui Erdogan, a fost acuzat de către autorităţile turce de faptul că a răspândit zonuri despre corupţie, care au vizat Guvernul în decembrie 2013, pe când Recep Tayyip Erdogan era premier.

Fethullah Gülen, în vârstă de 81 de ani, este considerat de către preşedintele turc instigatorul loviturii de stat eşuate din iulie 2016.

Autorităţile turce au efectuat, după acest puci eşuat, peste 300.000 de arestări - în rândul poliţiei, justiţiei, armatei şi intelectualilor.

Turcia cere ca Suedia şi Finlanda să extrădeze activişti gulemişti care trăiesc pe teritoriile lor, drept o condiţie a ratificării de către Parlamentul turc a aderării celor două ţări nordice la NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.