Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi, susţinuţi de militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle, vor fi mobilizaţi cu scopul de a asigura securitatea alegerilor prezidenţiale franceze, anunţă ministrul de Interne Matthias Fekl într-un interviu pentru Le Journal du Dimanche (JDD), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În afară de riscul terorist, forţele de ordine vor veghea de asemenea la eventuale ”tulburări din partea unor extremişti din toate taberele” între cele două tururi ale acestui scrutin, care vor avea loc pe 23 aprilie şi 7 mai.

”Nicio ameninţare nu este înlăturată. Obiectivl nostru este să permitem sufragiului universal să se exprime liber şi netulburat”, a declarat ministrul.

Ameninţarea teroristă este ”permanentă şi (se află la) un nivel înalt, aşa cum atestă multiplicarea acţiunilor la Londra (un atac soldat cu cinci morţi şi aproximativ 50 de răniţi pe 22 martie), Stockholm (patru morţi şi 15 răniţi pe 7 aprilie) şi în alte părţi”, a declarat el.

Ministrul a spus că ”19 arestări antiteroriste” au avut loc în martie în Franţa, aflată în stare de urgenţă după atentatele jihadiste din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi şi peste 300 de răniţi.

În vederea securizării celor 67.000 de secţii de votare, ”peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi, cărora li se adaugă militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle. Am adresat, în acest sens, o circulară tuturor prefecturilor, atât cu privire la măsuri de prevenire pe care să le ia, cât şi cu privire la eventuale intervenţii în cazul unor dificultăţi”, a precizat el.

În faţa riscurilor unei mobilizări pe care ar putea să o provoace rezultatele, dar şi a prezenţei preşedintei Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen în turul doi, Matthias Fekl afirmă că ”oricare ar fi scenariul, Republica nu va tolera tulburări ale ordinii publice”.

”Pot avea loc tulburări dinspre extremişti din toate taberele. Însă avem în vedere, de asemenea, puternice mobilizări cetăţeneşti, sincere, pe a căror bună desfăşurare va trebui să o asigurăm”, a spus ministrul.

În vederea evitării oricărui atac informatic, ”am consolidat securizarea transmiterii rezultatelor”, a mai anunţat Fekl.

”Am lucrat împreună cu Anssi (Agence nationale de sécurité des systèmes d’information, Agenşia Naţională de Securitate a Sistemelor Informatice) pentru a implementa un sistem fiabil. Pe 31 martie aceste sistem a fost omologat. Toate rezultatele vor fi centralizate la Ministerul de Interne şi autentificate”, dă el asigurări.

Ministrul a amintit că, în alegerile legislative - prevăzute pe 11 şi 18 iunie -, votul electronic al francezilor din străinătate a fost anulat ”deoarece condiţiile de securitate nu erau întrunite”.

Întrebat despre decizia de a nu se distribui propagandă electorală în Guiana, paralizată de o grevă generală de trei săptămâni, Fekl a explicat că acest lucru era ”material imposibil”.

”Din cauza barajelor, Poşta întâmpină multe dificultăţi în a trimite curier. Deoarece nu am putut să trimitem materialul fiecărui candidat în mod egal, s-a decis să nu-l trimitem nicăieri. Materialul va fi disponibil în primării şi pe Internet”, a anunţat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.