Peste 3.000 de migranţi au fost salvaţi marţi în largul Libiei, în total 5.600 în ultimele 48 de ore, a anunţat Paza de Coastă italiană, care coordonează aceste operaţiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de salvările din această săptămână, aproape 34.000 de persoane au sosit în porturile din sudul Italiei de la începutul anului, potrivit unui bilanţ prezentat de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Paza de Coastă, nave care participă la Operaţiunea europeană Sophia şi aparţinând Agenţiei europene pentru protecţia frontierelor externe Frontex, o navă a ONG-ului SOS Méditerranée şi două remorchere de la o platformă petrolieră vecină au participat la aceste operaţiuni de salvare.

Toate mijloacele de salvare din zonă au fost trimise în ajutorul a 23 de ambarcaţiuni, potrivit Pazei de Coastă.

O mare calmă şi o briză uşoară din sud au favorizat, în ultimele zile, aceste plecări masive, care adesea au loc în valuri de câteva mii de persoane în decurs de câteva zile.

Nicio informaţie despre naţionalităţile migranţilor salvaţi nu era disponibilă marţi seara.

De la începutul anului, aproape toţi migranţii care au ajuns în Italia provin din Africa de Vest sau din Cornul Africii.

Autorităţile italiene se tem de faptul că un aflux de migranţi sirieni sau afgani, blocat de închiderea rutei prin Balcani, se poate îndrepta către ruta prin partea centală a Mării Mediterane, ceea ce nu este cazul pentru moment.

Numărul "nou-sosiţilor în 2016 este aproape echivalent cu cel din 2015", anunţa într-un mesaj postat pe Twitter Flavio di Giacomo, un purtător de cuvânt în Italia al Organizaţiei Internaţionale pentru Migranţii (OIM), înainte de ultimul bilanţ al Pazei de Coastă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.