Peste 250 de supravieţuitori ai atentatului de la Manchester Arena din 2017, soldat cu 22 de morţi, au depus plângere în justiţie împotriva serviciilor britanice interne de informaţii (MI5), a căror acţiune a fost denunţată anul trecut în urma unei anchete independente, au anunţat în weekend avocaţii acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 22 mai 2017, un britanic de origine libiană, Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, a detonat o bombă la ieşirea din această sală de concert, în urma unui spectacol al starului pop Ariana Grande, omorând şapte copii şi 25 adulţi şi rănind 100 de oameni, într-un atac care a şocat Regatul Unit.

”Echipe juridice reprezentând supravieţuitorii răniţi şi familiile persoanelor ucise în atentatul cu bombă de la Manchester Arena din 2017 pot confirma că au depus împreună o plângere colectivă în numele a peste 350 de clienţi”, au anunţat duminică, într-o declaraţii transmisă AFP trei cabinete de avocatură, Hudgell Solicitors, Slater & Gordon şi Broudie Jackson Canter.

Această pângere ”a fost depusă la Investigatory Powers Tribunal (IPT)", precizează ele.

LPT este organul independent însărcinat cu examinarea plângerilor persoanelor care se consideră victime ale acţiunii ilegale a unei autorităţi publice şi foloseşte tehnici de anchetă secrete vizând serviciile de spionaj.

Potrivit BBC, care a dezvăluit aceste informaţii, această plângere vizează MI5, serviciile britanice de informaţii interne.

În martie 2023, raportul final al unei lungi anchete publice a copleşit MI5 cu privire la modul cum au tratat informaţii care ar fi putut permite împiedicarea atentatului de la Manchester Arena, referitoare la radicalizarea autorului atacului.

Directorul general al MI5 Ken McCallum a declarat după raport că îi pare ”profund rău” că MI5 nu a putut ”să evite atacul”.

Attentat de Manchester: plus de 250 survivants portent plainte contre les services de renseignement
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.