Un bărbat a deschs în mod deliberat focul, joi, în sala de redacţie a unui ziar din Annapolis, capitala statului american Maryland, şi a ucis cinci persoane, o dramă care a creat groază în acest mic oraş liniştit, aflat la o oră de condus de Washington, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul armat este un ”atac ţintit contra Capital Gazette”, a declarat Bill Krampf, un reprezentant al poliţiei locale, adăugând că acest cotidian a primit ameninţări pe reţele de socializare.

Poliţistul nu a fost în măsură să confirme dacă autorul atacului armat viza ziarul sau anumiţi angajaţi. Anchetatorii se intersează de eventuale dispute între presupusul autor şi cotidian.

Suspectul este un ”adult alb” care se apropie de 40 de ani, potrivit poliţiei. ”El nu este deosbit de cooperant” cu anchetatorii, a comentat Steve Schuh, un reprezentant local al comitatului Anne Arundel, în care se află Annapolis.

Potrivit mai multor publicaţii americane, este vorba despre Jarrod Ramos, un locuitor din Maryland, în vârstă de 38 de ani. Unele publicaţii scriu că el a dat cotidianul în judecată.

Un articol Capital Gazette postat pe site pe 22 septembrie 2015, consultat de AFP, menţionează o hotărâre în favoarea cotidianului într-un caz de defăimare, deschis în 2011 de Jarrod Ramos, un rezident din Laurel (Maryland), "în urma unui articol despre o pledare vinovat (a lui Ramos) cu privire la hărţuire”. Ea a fost confirmată în apel.

Patru dintre victimele atacului armat de joi au murit pe loc, iar a cincea a decedat la spital. Atacul s-a soldat, de asemenea, cu doi răniţi uşor.

Poliţia a identificat joi seara cele cinci victime ucise - trei bărbaţi şi două femei - care lucrau toate pentru ziar.

Este vorba despre patru jurnalişti şi un angajat, scrie presa.

Omagiile se multiplică pe reţele de socializare, la adresa lui Robert Hiaasen, redactorul-şef adjunct al ziarului, în vârstă de 59 de ani. Potrivit The Baltimore Sun - la care acesta a lucrat începând din 1993 - el a plecat la Capital în 2010.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a denunţat pe Twitter un ”atac violent contra unor jurnalişti nevinovaţi care-şi fac treaba (şi care) este un atac împotriva tuturor americanilor”.

Preşedintele Donald Trump - care critică în mod violent şi constant presa - le-a trimis ”gândurile şi rugăciunile” sale victimelor şi familiilor lor, într-un mesaj postat pe Twitter.

”NIMIC MAI ÎNGROZITOR”

Bărbatul înarmat cu o puşcă a deschis focul în redacţia Capital la ora locală 14.40 (21.40, ora României), potrivit The Baltimore Sun, propretarul jurnalului din 2014.

Forţele de poliţie au sosit rapid la faţa locului, iar atacatorul s-a predat fără să opună rezistenţă.

”Nu există nimic mai îngrozitor decât să auzi mai multe persoane în care se trage în timp ce eşti ascuns sub birou şi auzi atacatorul reîncărcându-şi arma”, a scris pe Twitter Phil Davis, un jurnalist care a povestit atacul armat într-o serie de mesaje pe reţeaua de socializare.

Annapolis, care se află la o oră de condus de capitala federală, este un oraş cu 38.000 de locuitori, pe Coasta de Est americană. El este cunoscut prin clădirile sale istorice şi ca sediu al Academiei Marinei.

Ziarul împarte acest imobil cu alte întreprinderi. El a fost rapid evacuat, iar sediul a fost în totalitate percheziţionat de poliţie.

”Am văzut echipe SWAT (unităţi speciale de poliţie) şi au început să intrăm în panică”, a declarat pentru AFP Sean Robinson, salariat al unei comapnii de asigurări, situată la al treilea şi ultimul etaj. ”Eu i-am trimis un SMS soţiei în care am spus «să ne rugăm»”, a continuat el.

Capital, care face parte din grupul Capital Gazette, este un mic ziar fondat în 1727. El are şase reporteri, doi fotografi şi cinci secretari de redacţie. Sediul său este protejat de o uşă închisă permanent, a declarat pentru AFP unul dintre jurnalişti.

”Sunt OK fizic, însă mental este un haos”, a scris pe Twitter fotograful Paul W. Gillespie. ”Am pierdut oameni cu adevăat buni azi. Sunt în şoc şi încerc să ies din această dramă oribilă”, a adăugat el.

În pofida tragediei, jurnaliştii au dat asigurări că ziarul apare vineri. ”Vom scoate un ziar mâine (vineri)”, a declarat pentru AFP unul dintre ei, Chase Cook. Instalat într-o parcare el lucra pe smartphone, pe care este accesibil sistemul redacţional al ziarului.

”Suntem cu toţii foarte şocaţi, pentru că îi cunoaştem pe aceşti jurnalişti”, a declarat primarul din Annapolis, Gavin Buckley.

O DEZBATERE RECURENTĂ

Atacurile armate îndoliază cu regularitate Statele Unite. În ultimele luni, atacatori au deschis focul mai ales în instituţii şcolare, în Florida sau mai de curând în Texas.

Multiplicarea acestor atacuri provoacă o dezbatere recurentă pe tema răspândirii armelor de foc în ţară. Portul armei este un drept garantat de Constituţie.

Este extrem de rar ca redacţii ale unor ziare să fie vizate în Statele Unite. La New York, un purtător de cuvânt al poliţiei a anunţat că agenţi au fost desfăşuraţi ca măsură de precauţie în principalele publicaţii din oraş.

În 2015, un bărbat a ucis-o pe Alison Parker, o jurnalistă la un post local din statul Virginia, în vârstăde 24 de ai, şi pe cameramanul ei, Adam Ward, în tmpul unei emisiuni, în direct.

”Orice atac armat ca acesta este atroce, dar când are loc într-un loc de jurnalism este deosebit de revoltător, iar asta îmi trezeşte amintiri din acea zi tragică”, a declarat pentru AFP tatăl ei, Andy Parker.

Organizaţia de apărare a jurnaliştilor Reporters sans frontières (RSF) s-a declarat ”profund şocată” de această ”nouă tragedie în jurnalism”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.