Partidul Social Democrat (SPD) a obţinut o victorie în alegerile regionale din Saxonia Inferioară, potrivit posturilor germane de televiziune, în contextul în care popularitatea cancelarului Olaf Schoz scade din cauza inflaţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SPD-ul lui Scholz a obţinut o victorie importantă în aceste alegeri regionale, duminică, cu valoare de test.

SPD este creditat cu 32,5-33,5% din voturile exprimate în acest land, al doilea cel mai mare din Germania, pe care-l conduce în cadrul unei coaliţii din 2013.

Uniunea Creştin Democrată (CDU) a fostului cancelar Angela Merkel se clasează pe locul doi, cu 27,5%, potrivit posturilor ARD şi ZDF.

Cele două formaţiuni obţin însă scoruri mai mici decât în alegerile trecute, în 2017, iar Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) creşte puternic, la aproximativ 12% - dublu faţă de 2017.

Aceste alegeri au fost ”foarte importante” pentru Olaf Scholz, a subliniat politologul german Karl-Rudolf Korte la ZDF, ele constituie ”un referendum asupra politicii Guvernului” privind Războiul rus din Ucraina şi criza energetică.

Cancelarul Olaf Scholz a fost tot mai criticat în ultimele luni, din cauza creşterii inflaţiei şi problemelor în aprovizionarea cu energie.

El a încercat să le răspundă recent, anunţând un vast plan - în valoare de 200 de miliarde de euro - în vederea unei limitări a preţului gazelor naturale, criticat de către partenerii săi europeni.

Berlinul este acuzat de faptul că acţionează unilateral, că se gândeşte doar la interesele sale şi că neglijează solidaritatea europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.