Eforturile premierului israelian desemnat Benjamin Netanyahu de a forma rapid un guvern au fost diminuate duminică, în condiţiile în care Partidul Sionismului Religios, un potenţial partener de coaliţie de extremă-dreapta, a cerut postul de ministru al Apărării, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O victorie clară a dreptei la scrutinul de 1 noiembrie, care a pus capăt unui blocaj politic de aproape patru ani, a mărit aşteptările în cadrul partidului conservator Likud al lui Netanyahu pentru formarea rapidă a unei alianţe cu partide religioase-naţionaliste similare.

Dar au apărut fisuri între Likud şi puternicul Partid Sionist Religios, ai cărui lideri de orientare dură din colonii se opun statului palestinian şi doresc ca Cisiordania ocupată să fie anexată, opinii aflate în opoziţie directă cu administraţiile succesive ale SUA.

Parlamentarii Sionismului Religios cer liderului partidului, Betzalel Smotrich, să devină ministru al Apărării, pentru a avea un impact asupra politicii din Cisiordania, din care mai mult de jumătate se află sub control militar deplin israelian şi pe care palestinienii o doresc pentru un viitor stat.

Likud vrea să păstreze postul cheie.

"Au existat încă neînţelegeri şi dezacorduri în chestiunea Smotrich. Sper că acest lucru va fi rezolvat în curând", a declarat parlamentarul Likud Miki Zohar la radio Kan, adăugând că apărarea este "cel mai important portofoliu" pentru Likud.

Un deputat al Sionismului Religios, Orit Strock, a spus că partidul său va accepta şi portofoliul finanţelor, dar că nu este dispus să accepte nimic care să nu-i permită să exercite ” o influenţă adevărată” asupra dezvoltării aşezărilor în Cisiordania.

”El (Netanyahu) nu ne tratează ca pe nişte parteneri, ci ca pe un bagaj în exces”, a spus Strock pentru radioul Kan.

Chiar şi cedarea Ministerului Finanţelor ar prezenta probleme pentru Netanyahu, care a spus înainte de alegeri că Likud va păstra cele trei mari portofolii: apărare, finanţe şi afaceri externe.

Majoritatea ţărilor consideră aşezările ca fiind ilegale, un punct de vedere contestat de Israel, iar palestinienii spun că extinderea lor le refuză un stat viabil.

Indiferent de portofoliul Sionismului Religios, viitorul guvern pare a fi cel mai de dreapta din istoria Israelului, forţându-l pe Netanyahu să facă un joc de echilibru diplomatic între coaliţia sa şi aliaţii occidentali.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.