Partidul proocidental aflat la putere în Muntenegru a obţinut o victorie în alegerile parlamentare de duminică, însă nu şi suficiente mandate pentru a guverna singr, potrivit unor rezultate parţiale neoficiale, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Democratic al Socialiştilor a obţinut 41% din voturile exprimate duminică, la numărarea a 60% din buletinele de vot, potrivit CEMI, un grup independent care monitorizează alegerile.

Două partide aflate în opoziţie - Frontul Democratic şi Coaliţia Cheia - au obţinut, 21% şi, respectiv, 11% din voturile exprimate, potrivit aceleiaşi surse.

Grupul a folosit propriul sistem de numărare a voturilor, la secţiile de votare.

Alegerea celor 81 de membri ai Parlamentului poate determina dacă această mică ţară balcancă îşi continuă drumul către Occident sau se întoarce înapoi la aliatul său tradiţional rus.

Rezultatele oficiale ale scrutinului sunt aşteptate luni.

Pe de altă parte, poliţia muntenegreană a anunţat că un fost şef al poliţiei speciale sârbe se află printre cele 20 de persoane arestate în timpul acestui scrutin, considerat crucial pentru viitorul ţării.

O reprezentantă a poliţiei a declarat duminică seara, sub protecţia anonimatului, pentru The Associated Press, că fostul general de poliţie Bratislav Dikici este conducătorul grupului suspectat că plănuia să comită atacuri armate în capitala muntenegreană Podgoriţa după închiderea secţiilor de votare, duminică seara.

Generalul Dikici, în vârstă de 46 de ani, a fost îndepărtat de la conducerea unor unităţi din cadrul Jandarmeriei sârbe, în 2013, din cauza unor presupuse activităţi criminale.

El a fost identificat de procurori muntenegreni, doar cu iniţialele B.D., drept conducătorul grupului "terorist".

Anterior, ministrul muntenegrean de Interne a îndemnat populaţia să stea în casă, în loc să sărbătorească pe stradă, după anunţarea rezultatului scrutinului parlamentar.

"Adresez un apel tuturor simpatizanţilor partidelor politice care participă la alegeri şi care au un motiv să sărbătorească să rămână acasă împreună cu familiile", a declarat minustrul Goran Danilovici.

Danilovici, care este membru al unui partid de opoziţie, a declarat că nu a fost informat în mod oficial despre arestări.

Existau temeri potrivit cărora violenţe ar putea să izbucnească în Podgoriţa, între susţinători ai opoziţiei şi Guvernului, după anunţarea rezultatului alegerilor parlamentare, duminică.

De asemenea, procurori muntenegreni au anunţat că membrii grupului, arestaţi pentru pregătirea unor atacuri în urma alegerilor parlamentare, intenţionau să-l "captureze" pe premierul Milo Djukanovici.

Procuratura Specială de Stat a anunţat duminică, într-un comunicat, că membrii grupului "au format o organizaţie criminală", luna aceasta, cu scopul de a "influenţa autorităţile legale şi executive din Muntenegru".

Grupul este suspectat că plănuia să comită un atac armat atât asupra cetăţenilor care s-ar fi adunat în faţa sediului Parlamentului muntenegrean, cât şi asupra poliţiei, după vot, iar ulterior să preia controlul asupra Parlamentului şi să declare victoria "anumitor partide politice", se arată în comunicat.

Procuratura adaugă că "există o suspiciune cu privire la faptul că planul organizaţiei criminale era să-l reţină pe premierul Muntenegrului".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.