Parlamentul ucrainean a înregistrat luni un proiect de lege care ar permite interzicerea activităţilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), legată de Moscova, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biserica a fost acuzată de Kiev că a subminat unitatea Ucrainei şi că a colaborat cu Rusia după invazia totală a Moscovei din februarie 2022, acuzaţii pe care le neagă.

Proiectul de lege propune amendamente care prevăd interzicerea în instanţă a organizaţiilor religioase care includ membri condamnaţi pentru propagandă de război, care încalcă un articol care interzice ceea ce este descris ca justificare a agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei sau care încalcă drepturile egale ale cetăţenilor pe baza convingerilor religioase. Înregistrarea proiectului de lege este un prim pas în procesul de transformare în lege.

Proiectul de lege necesită acum aprobarea unei comisii parlamentare înainte de a putea fi înaintat spre examinare Parlamentului. Mitropolitul UOC Pavel a fost notificat că este suspectat de incitare la ură interreligioasă şi de distribuirea de materiale care justifică agresiunea rusă. Acesta a negat acuzaţiile.

O notă explicativă la proiectul de lege afirmă că UOC este considerată o parte structurală a Bisericii Ortodoxe Ruse ale cărei activităţi, se spune, "au avut ca scop susţinerea agresiunii armate a Federaţiei Ruse".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.