Deputaţii ruşi au adoptat luni printr-un vot - în unanimitate - legea anexării a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Zaporijjea şi Herson -, o decizie care a fost deja aprobată de către preşedintele rus Vladimir Putin şi care a declanţat un val de condamnări internaţionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputaţii din cadrul Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus au votat toţi în favoarea anexării regiunilor separariste proruse Donţek şi Lugansk, în estul Ucrainei, cât şi a regiunilor ocupate în parte Herson şi Zaporijjea, în sudul Ucrainei, potrivit unei transmisiuni în direct, la televiziunea rusă, a ceremoniei votului.

Nicio abţinere sau vreun vot ”împotrivă” nu au fost înregistrate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri anexarea celor patru teritorii ucrainene, într-o ceremonie la Kremlin, cu liderii proruşi ai celor patru regiuni uicrainene, ocupate în parte sau aproape în totalitate de Rusia.

Ucraina i-a răspuns cerând o ”aderare accelerată” la NATO şi a anunţat că nu va negocia cu Moscova atât timp cât este la putere Vladimir Putin.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi s-a adresat deputaţilor cu câteva minute înainte de vot şi le-a cerut să susţină această lege a anexării, maneită, în opinia sa, să apere cultura, limba şi frontierele ruse.

”Noi nu vom răspunde unor ameninţări imaginare, ne vom apăra frontierele, patria şi poporul”, a tunat el în faţa deputaţilor ruşi.

Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite de faptul că au unit toate ţările din Occident pentru a susţine Kievul împotriva Rusiei.

”Statele Unite aproape că au subjugat tot Occidentul colectiv, mobilizându-l pentru a transforma Ucraina într-un instrument de război împotriva Rusiei”, a declarat el.

Anexările acestor regiuni ucrainene au loc după şapte luni de invazia Ucrainei de către Rusia, în urma unor ”referendumuri” organizate în pripă în aceste regiuni ocupate, denunţate drept ”simulacre” de către Kiev şi aliaţii săi.

Rusia a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea, situată în sudul Ucranei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.