Parlamentul European (PE) şi statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord asupra unui text-cheie al ”Pactului Verde” care interzice numeroase plastice - între altele ambalaje la restaurant, flacoane de săpun în hoteluri, folii de protecţia valizelor pe aeroporturi - şi care vizează o reducere cu 5% a volumului deşeurilor de ambalaje până la 1 ianuarie 2030, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această măsură-far prevede ca recipientele de platic de unică folosinţă să fie interzise în restaurante, însă numai în cazul alimentelor şi băuturilor consumate la faţa locului.

Ea prevede menţinerea recipientelor de hârtie şi carton.

În Franţa, spre exemplu, o lege interzide încă din 2023 folosirea la faţa locului a ambalajelor de unică folosinţă în restaurante cu peste 20 de locuri.

Până la 1 ianuarie 2030 urmează să fie interzise şi alte recipiente de plastic de unică folosinţă, şi anume flacoane miniaturale de săpun sau şampon în industria hotelieră, cutii mici de sosuri, folii de protecţie a valizelor pe aeroporturi, ambalarea în plastic a fructelor şi legumelor neprocesate.

Pungile de plastic foarte uşoare urmează să dispară, la rândul lor, cu unele excepţii,

Textul interzice, de asemenea, adăugarea în ambalajele alimentare a polifluoroalchilaţilor (PFAS), ”poluanţi eterni”, consideraţi nicivi.

NIVELURI DE REUTILIZARE OBLIGATORIE

Eurodeputaţii şi statlele membre UE au convenit asupra acestui text-cheie al ”Pactului Verde” care stabileşte ca obiectiv o reducere cu 5% - până în 2030 -, faţă de nivelul din 2018, a volumului deşeurilor de ambalaje în UE, iar apoi cu 10% până în 2035 şi cu 15% până în 2040.

Ambalajele în UE urmează să fie reciclabile - începând din 2030 - şi să fie efectiv reciclate ”la scară mare” începând din 2035, pentru a încuraja o ascensiune a economiei circulare, anunţă într-un comunicat Parlamentul European.

Acest acord este necesar să fie confirmat în mod oficial de către Cei 27 şi de către Parlamentul European în plen, înainte de a intra în vigoare.

Parlamentul European, care consideră că reciclarea nu este suficientă, stabileşte niveluri cu caracter constrângător ale refolosirii - reutilizare sau reumplere - a ambalajelor în diverse sectoare, de exemplu în e-comerţ, băuturi, bere, până în 2030.

Sectorul viticol este scutit, dar şi micoîntreprinderile.

Derogări au fost stabilite în cazul statelor membre care-şi depăşesc cu cel puţin 5 puncte procentuale obiectivele de reciclare şi care sunt considerate în acelaşi timp ”pe calea cea bună în atingerea ţintelor de prevenţie a deşeurilor”, anunţă într-un comunicat Consiliul European.

Ambalajele de caron sau hârtie nu sunt vizate - o concesie făcută Italiei, care apărăr aprig un important sistem de reciclare în care a investit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.