Parlamentul European (PE) a acordat joi Premiul Saharov 2017 pentru ”libertate de spirit” opoziţiei democratice venezuelene, au anunţat surse parlamentare înainte de anunţarea oficială a recompensei, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai precis, eurodeputaţii au ales să aducă un omagiu Adunării Naţionale venezuele, dominate de opoziţie - şi prezidată de Julio Borges - şi unor deţinuţi politici precum Leopoldo Lopez şi Antonio Ledezma.

Grupurile politice din PE au divulgat alegerea făcută de preşedinţii lor într-o reuniune joi dimineaţa.

Ceilalţi doi finalişti în cursă erau Dawit Isaak, un jurnalist şi autor suedez de origine eritreeană, arestat în 2001 de autorităţile din Asmara, şi guatemaleza Aura Lolita Chavez Ixcaquic, o descendentă a populaţiei maya k'iche', care încarnează lupta pentru drepturile populaţiilor autohtone.

Premiul Saharov, fondat în 1988, poartă numele omului de ştiinţă sovietic disident Andrei Saharov (1921-1989) şi distinge anual personalităţi care s-au ilustrat în apărarea drepturilor omului şi libertăţii de exprimare.

Anul trecut premiul le-a fost acordat lui Nadia Murad Basee şi Lamia Aji Bashar, două femei yazidi reduse la sclavie de gruparea jihadistă Statul Islamic, dar care au reuşit să fugă, iar în 2015 bloggerului saudit Raef Badawi, încarcerat pentru că a ”insultat islamul”.

OPOZIŢIE ÎMPĂRŢITĂ

Opoziţia democratică din Venezuela era favorită anul acesta. Această opţiune a fost propusă de deputaţii europeni de dreapta şi centru-drepata (PPE, principala forţă politică în PE) şi liberali (ALDE).

Ei au argumentat că vor să pună în lumina reflectoarelor o situaţie ”considerabil degradată în aceste ultime luni” în domeniul drepturilor omului în Venezuela, unde, ”de la începutul anului, peste 130 de opozanţi au fost asasinaţi, iar peste 500 au fost încarceraţi arbitrar”.

Acest omagiu are loc în momentul în care opoziţia faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro pare mai împărţită ca niciodată, în această ţară petrolieră aflată în plin naufragiu economic.

Patru dintre cei cinci guvernatori regionali de opoziţie recent aleşi au depus jurământul luni în Constituantă, alcătuită exclusiv de susţinători ai preşedintelui Maduro.

Este vorba despre un revirment faţă de poziţia iniţială a Masei pentru Unitate Democratică (MUD), o coaliţie de aproximativ 30 de partide dintr-un spectru care merge de la stânga moderată şi până la drepata, care voia să boicoteze o Constituantă pe a cărei legitimitate nu o recunoaşte.

În semn de protest, fostul candidat la preşedinţie Henrique Capriles a părăsit marţi MUD, denunţând o ”trădare”.

Guvernul venezuelean, marele învingător în alegerile regionale de la 15 octombrie - victorii în 18 din cele 23 de regiuni - a ameninţat că va destitui guvernatorii care nu depun jurământul în Constituantă.

Disensiunile din cadrul opoziţiei sunt în favoarea lui Maduro, contestat de un val de manifestaţii sângeroase în primăvară, în care i s-a cerut să plece de la putere, soldate cu 125 de morţi.

Şeful statului se află de-acum într-o poziţie de forţă în viitoarele alegeri - municipale, a căror dată nu a fost stabilită, şi prezidenţiale, în 2019.

REVOCARE?

Premiul Saharov, dotat cu suma de 50.000 de euro, urmează să fie înmânat într-o ceremonie care are loc pe 13 decemrbie la Strasbourg.

Eurodeputaţii au acordat o atenţie neobişnuită uneia dintre alegerilor lor trecute - premiul acordat conducătoarei din Myanmar Aung San Suu Kyi în 1990, când aceasta a fost plasată în arest la domiciliu după ce partidul ei a obţinut vicotria în alegeri.

Într-o rezoluţie adoptată în septembrie, deputaţii europeni au deplâns faptul că fosta reprezentantă a drepturilor omului, care a devenit conducătoarea civilă a Guvernului, păstrează tăcerea asupra sorţii musulmanilor rohingya persecutaţi.

Eurodeputaţii se întreabă în acest text ”dacă Premiul Saharov ar putea să fie revocat în cazul unor încălcări” ale criteriilor care au condus la atribuirea lui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.