Parlamentarii britanici i-au adus luni un omagiu deputatei laburiste Jo Cox, ucisă joi în timp ce făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele legislativului, Jon Bercow, a declarat că aleşii s-au strâns cu "tristeţe în suflet”. El a subliniat că Jo Cox avea “calităţi extraordinare (…), era elocventă, cu principii şi înţeleaptă”.

“În primul rând, era plină şi impulsionată de iubire pentru oameni. Devotată familiei şi un militant neobosit pentru egalitate, drepturile omului şi justiţie socială”, a adăugat el.

“Un astfel de atac nu vizează numai individul, ci libertatea noastră. De aceea ne-am adunat aici, atât pentru a-i aduce un omagiu lui Jo, cât şi pentru a ne spori dedicarea faţă de democraţie”, a precizat Bercow.

Liderul laburist, Jeremy Corbyn, a luat apoi cuvântul şi le-a spus parlamentarilor, care şi-au pus în piept transafiri albi, că Jo Cox şi-a petrecut viaţa făcând campanie “pentru alţi oameni”, atât în ţară, cât şi în străinătate.

“Am pierdut unul dintre ai noştri, iar societatea în ansamblu şi-a pierdut unul dintre cei mai buni” membri, a subliniat el.

Politicianul a calificat uciderea deputatei drept “un atac asupra democraţiei”, care a “şocat şi întristat” întreaga ţară, unită, în prezent, “în durere”.

La rândul său, premierul David Cameron a descris-o pe Jo Cox drept un “coleg şi prieten extraordinar”, dedicată cauzelor umanitare, care scotea la lumină “ce este mai bun” din oameni.

“Era o voce a compasiuni, a cărei energie fără limite lumina vieţile tuturor celor care au cunoscut-o şi a salvat vieţile multora pe care nu i-a cunoscut”, a subliniat premierul, care a calificat uciderea acesteia drept un act “demn de dispreţ”.

Mai mult aleşii au avut ochii în lacrimi în timp ce cei care au cunoscut-o pe Cox i-au adus un omagiu.

Soţul lui Cox, Brendan, şi cei doi copii ai lor, părinţii politicieni şi sora sa s-au aflat în public pentru a asculta omagiile aduse de parlamentari.

Pe locul unde ar fi trebuit să stea deputata au fost aşezate un trandafir alb şi unul roşu.

Parlamentul, care se afla în vacanţă pentru referendumul privind apartanenţa la UE, a fost chemat pentru a-i aduce un omagiu lui Cox, care ar fi împlinit miercuri 42 de ani şi care a fost descrisă de familia ei drept “ perfectă”.

După şedinţă, politicienii urmează să ia parte la o slujbă organizată la biserica St Margaret.

Jo Cox este prima parlamentară ucisă după 1990. Până joi, Ian Grow a fost ultimul dintr-o serie de politicieni omorâţi de grupările teroriste nord-irlandeze.

Poliţia din West Yorkshire a refuzat deocamdată să discute posibilul motiv din spatele atacului, în pofida informaţiilor potrivit cărora bărbatul arestat în acest dosar, Tommy Mair, în vârstă de 52 de ani, ar fi un simpatizant al mişcărilor de extremă-dreapta.

Cox era căsătorită cu managerul de campanie Brendan Cox şi avea două fiice. Ea îşi împărţea timpul între locuinţa sa din circumscripţia electorală pe care o reprezenta în Parlament şi locuinţa amenajată pe o barcă de pe râul Tamisa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.