Parchetul rus a cerut marţi condamnarea la 13 ani de închisoare a opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi, judecat într-un dosar cu privire la ”escrocherie” şi ”ofensarea unui tribunal”, care ispăşeşte deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cer să se pronunţe o pedeapsă de privare de libertate de 13 ani”, a declarat procurorul Nadejda Tihanova, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Ea a cerut, de asemenea, sancţionarea cu ”doi ani limitare a libertăţii” şi o amendă în valoare de 1,2 milioane de ruble (9.500 de euro la rata actuală) a lui Navalnîi, considerat principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, este judecat - de la 16 februarie - în incinta coloniei penitenciare în care se află, la 100 de kilometri de Moscova.

Anchetatorii îl acuză de faptul că a deturnat donaţii în valoare de milioane de ruble oferite organizaţiilor sale anticorupţie şi de ”ultragierea tribunalului” într-o audiere anterioară.

Inamcul numărul unu al Kremlinului s-a aflat în 2020 în convalescenţă, timp de mai multe luni, în Germania, după ce a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, de care-l acuză pe Putin şi FSB-ul.

El a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea în Rusia din Germania şi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un vechi dosar de ”fraudă”, din 2014.

Această condamnare a provocat un val de indignare în Occident şi a condus la sancţonarea Moscovei.

În iunie 2021, principalele organizaţii ale opozantului au fost declarate ”extremiste” de către justiţia rusă, o hotărâre care a antranat închiderea acestora şi proceduri judiciare împotriva multor activişti.

Mulţi dintre activişti au fugit în străinătate.

Aleksei Navalnîi a denunţat recent ofensiva armate ruse în Ucraina şi şi-a îndemnat susţinătorii să manifesteze în favoarea păcii, în pofida riscului de a fi arestaţi şi unor condamnări grele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.