Papa Francisc a vorbit miercuri cu un membru de rang înalt al Bisericii Ortodoxe Ruse, la câteva zile după ce suveranul pontif a făcut un comentariu derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune ce ar încerca să pună capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mitropolitul Antonie, practic numărul doi în ierarhia Bisericii Ortodoxe Ruse, a avut un loc de cinste la audienţa generală a Papei Francisc din Piaţa Sfântul Petru şi apoi, la final, a fost primul care l-a salutat pe papă. Suveranul pontif a stat mai mult timp de vorbă cu Antonie decât cu ceilalţi oaspeţi.

La întoarcerea sa din vizita din Ungaria, duminică seara, Papa Francisc a fost întrebat de un reporter dacă premierul ungar Viktor Orban şi oficialii Bisericii ar putea accelera un proces de pace în Ucraina şi ar putea aranja o întâlnire între papă şi preşedintele rus Vladimir Putin.

"Există o misiune în desfăşurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui", a răspuns papa.

Papa Francisc a adăugat că a vorbit despre Ucraina cu Orban şi cu mitropolitul Hilarion, reprezentantul principal al Bisericii Ortodoxe Ruse la Budapesta şi predecesorul lui Antonie în funcţia de şef al relaţiilor externe ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Dar cuvintele sale despre misiunea secretă de pace au părut să ia prin surprindere atât Kievul, cât şi Moscova, ambele spunând că nu ştiu nimic despre vreo iniţiativă de pace papală în curs de desfăşurare.

De atunci, nici papa, nici biroul de presă al Vaticanului nu au mai elaborat asupra comentariilor.

Antonie a avut întâlniri cu alţi oficiali ai Vaticanului, dar nu era clar dacă va avea o audienţă privată cu papa în timpul vizitei sale la Roma.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a declarat anterior că vrea să viziteze Kievul, dar şi Moscova, în cadrul unei misiuni de pace.

Presat de reporteri în marja unui eveniment la Roma, secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a insistat miercuri că există un plan pentru o misiune, dar că va fi de competenţa papei să decidă când să o dezvăluie. Parolin, numărul doi al Vaticanului, s-a declarat surprins de faptul că oficialii ruşi şi ucraineni au declarat că nu sunt la curent cu acest lucru.

Şeful suprem al Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, este un aliat apropiat al lui Putin şi susţine pe deplin invazia rusă în Ucraina ca un bastion împotriva unui Occident pe care îl descrie ca fiind decadent.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal s-a întâlnit cu papa la Vatican săptămâna trecută şi a declarat că a discutat despre "formula de pace" propusă de preşedintele Volodimir Zelenski. De asemenea, el a declarat că a reiterat invitaţia ca Papa să viziteze Kievul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.