Papa Francisc a deplâns vineri o ”erodare a multilateralismului” şi a cerut să se pună capăt ”atmosferei de neîncredere” în relaţiile internaţionale, într-un discurs video difuzat la Adunarea Generală a ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ar trebui să punem capăt actualei atmosfere de neîncredere. Înfruntăm, la ora actuală, o erodare a multilateralismului, care este cu atât mai gravă cu cât are loc într-un moment în care se dezvoltă noi tehnologii militare”, a declarat Suveranul Pontif.

Papa a îndemnat la o ”relaxare a sancţiunilor internaţionale”, fără să citeze ţările vizate. În opinia sa, ele lovesc în primul rând populaţia civilă.

Loial poziţiilor sale, Francisc a condamnat încă o dată ”logica perversă” care leagă securitatea de ”deţinerea de armament”.

”Trebuie să demontăm logica perversă care leagă securitatea personală sau naţională de deţinerea de arme. Această logică nu serveşte decât la o creştere a profiturilor industriei armamentului”, a denunţat el.

Papa argentinian şi-a exprimat de asemenea dorinţa ca ONU să devină mai eficientă şi mai ales Consiliul de Securitate al ONU să devină ”mai unit şi mai hotărât”.

”Lumea noastră copleşită de rele are nevoie ca Naţiunile Unite să devină un vector internaţional al păcii tot mai eficient. Asta înseamnă că membrii Consiliului de Securitate, mai ales membrii permanenţi, trebuie să acţioneze cu mai multă unitate şi hotărâre”, a îndemnat el.

”Nu ieşim niciodată dintr-o criză aşa cum eram înainte. Ieşim mai bine sau mai rău”, iar criza covid-19 ”ne-a arătat că nu putem trăi unii fără alţii”, a dat asigurări Jorge Bergoglio.

”Naţiunile Unite au fost create pentru a pune naţiunile laolaltă, pentru a reprezenta un pod între popoare. Să folosim bine această instituţie”, a îndemnat Papa Francisc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.