Papa Francisc, care uneori este primit ca un superstar în călătoriile sale în străinătate, a sosit vineri în Mongolia, spre bucuria micii comunităţi catolice de aici, dar prezenţa sa în această ţară covârşitor budistă nu a provocat de data aceasta frenezia obişnuită pe care o stârneşte în deplasările sale externe, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avionul care îl transporta pe Francisc a aterizat după un zbor de noapte de aproape 10 ore, iar papa, care are 86 de ani şi are nevoie de un scaun cu rotile, s-a odihnit în restul zilei.

Primul său angajament este sâmbătă, când participă la o ceremonie oficială de bun venit şi se adresează liderilor guvernamentali şi diplomaţilor.

La aeroport, o femeie îmbrăcată în ţinută tradiţională i-a oferit papei iaurt solid, un gest tradiţional de bun venit, înainte ca acesta să treacă pe lângă o gardă de onoare îmbrăcată în uniforme de gală albastre şi roşii şi ţinând în mână puşti.

Însă în afară de steagurile mongole şi ale Vaticanului arborate pe stâlpii de pe autostradă şi de traficul blocat de trecerea convoiului său de maşini, abia dacă au existat semne că papa se află în oraş, menţionează Reuters. Unul dintre puţinele bannere de-a lungul traseului pe unde coloana sa de maşini a intrat în capitala modernă, care este înconjurată de o întindere în mare parte aridă, a fost afişat de catolicii din Vietnam, o ţară cândva ostilă religiilor occidentale, dar care şi-a îmbunătăţit recent relaţiile cu Vaticanul.

DE CE VIZITEAZĂ PAPA MONGOLIA

În Mongolia există doar 1.450 de catolici, administraţi de cardinalul Giorgio Marengo, care a început să lucreze în ţară în urmă cu mai bine de 20 de ani, ca tânăr preot.

Vizitarea locurilor în care catolicii sunt o minoritate face parte din politica Papei Francisc de a atrage atenţia asupra oamenilor şi problemelor din ceea ce el a numit periferiile societăţii şi ale lumii. El nu a vizitat majoritatea capitalelor din Europa de Vest.

Vorbind cu reporterii în avionul care îl ducea de la Roma către Vietnam, Papa Francisc a spus că abia aşteaptă să viziteze măcar o parte din această ţară vastă, cu o "populaţie mică, dar cu o cultură mare".

Papa Francisc, care a suferit o operaţie intestinală în luna iunie, a părut relativ în formă în timp ce s-a plimbat prin locul unde stăteau reporterii în avion, sprijinindu-se pe baston şi oprindu-se să discute.

PAPA TRANSMITE URĂRI DE BINE CHINEI, ŢARĂ PE CARE A SURVOLAT-O

Aşa cum se obişnuieşte, Papa Francisc, care, pe lângă faptul că este liderul celor 1,3 miliarde de catolici din lume, este şi şef de stat, a transmis salutări liderilor fiecărei ţări pe care a survolat-o, inclusiv Chinei, cu care Vaticanul a avut relaţii dificile. El i-a transmis preşedintelui chinez Xi Jinping că are urări de bine pentru tot poporul chinez şi l-a asigurat pe preşedinte de rugăciunile sale pentru "bunăstarea naţiunii".

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.

Papa Francisc va prezida mai multe evenimente religioase înainte de a pleca luni din Vietnam, punctul principal fiind o slujbă pe care o va ţine duminică pe Steppe Arena.

De asemenea, el va participa la o slujbă interreligioasă şi va inaugura un centru de caritate pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi, indiferent de religia lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.