Papa Francisc a mărturisit marţi că nu crede că femeile vor putea deveni vreodată preoţi romano-catolici, una dintre cele mai tranşante afirmaţii ale sale de până acum în acest dosar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a făcut declaraţiile la bordul avionului cu care se întorcea din Suedia la Roma.

O jurnalistă suedeză a notat că liderul Bisericii Luterane care l-a primit în Suedia este femeie, după care l-a întrebat dacă el crede că Biserica Catolică le va permite femeilor să fie hirotoniste în următoarele decenii.

„Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a spus ultimul cuvânt clar în această privinţă şi este valabil încă”, a răspuns Suveranul Pontif.

El a făcut referire la un document din 1994, prin care Papa Ioan Paul al II-lea a blocat orice posibilitate ca femeile să devină preoţi. Vaticanul afirmă că această decizie face parte din tradiţia catolică de infailibilitate.

Jurnalista a insistat însă: „Dar chiar pentru totdeauna? Niciodată?”.

„Dacă citim cu atenţie declaraţia Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, aceasta este direcţia în care se îndreaptă”, a răspuns Papa.

Suveranul Pontif a mai sugerat că orice cale către hirotonisirea femeilor este blocată, dar susţinătorii iniţiativei speră că următorul Papă ar putea revoca decizia, în special pentru că nu sunt suficienţi preoţi în lume.

Biserica Catolică afirmă că femeile nu pot deveni preoţi pentru că Iisus a ales numai bărbaţi ca apostoli. Pe de altă parte, cei care pledează ca femeile să poată deveni preoţi insistă că Hristos a urmat normele perioadei în care a trăit.

În luna august, Papa Francisc a înfiinţat o comisie care să studieze rolul femeilor diacon la începutul creştinismului. Activiştii pentru egalitatea drepturilor între sexe şi-au exprimat speranţa că femeile ar putea avea la un moment dat o influenţă mai mare în Biserica Catolică.  

Diaconii, la fel ca preoţii, sunt în prezent bărbaţi. Ei nu au dreptul să oficieze mesa, ritualul central al Bisericii Catolice, dar pot predica în numele Bisericii şi pot oficia slujbe de botez şi funerare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.