Papa Francisc avertizează miercuri împotriva unei ”instrumentalizări a sacrului” şi a ”fundamentalismului” în faţa unor conducători religioşi din întreaga lume, în a a doua zi a unei vizite în Kazahstan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Să nu justificăm niciodată violenţa. Să nu permitem ca sacrul să fie instrumentalizat de ceea ce este profan, ca sacrul să fie accesoriul puterii şi ca puterea să fie accesoriul sacrului”, a subliniat Papa în discursul de deschidere a celui de-al VII-lea Congres a Religiilor Mondiale şi Tradiţionale în capitala kazahă Nur-Sultan.

Acest summit, organizat o dată la trei ani, prima oară în 2003, este marcat de absenţa Patriarhului ortodox rus Chiril, un susţinător apropiat al lui Vladimir Putin, care susţine ofensiva Rusiei în Ucraina.

Papa Francisc a condamnat această invazie a Ucrainei drept o ”agresiune crudă” şi ”barbară”.

Între participanţii la Congrs se află imamul de la Al-Azhar, cea mai înaltă instituţie a islamului sunnit, cu sediul la Cairo, reprezentanţi ai diferitelor confesiuni, dar şi organizaţii internaţionale.

Jorge Bergoglio a apărat în discursul său ”libertatea religioasă”, ”un drept fundamental care este necesar să fie promovat peste tot” şi a îndemnat la o ”trezire din acest fundamentalism care poluează şi corodează toate credinţele”.

”Să ne eliberăm de aceste concepţii care reduc şi distrug, care ofensează numele lui Dumnezeu prin rigidităţi, extremisme şi fundamentalisme şi care-l profanează prin ură, fanatism şi terorism”, a îndemnat suveranul pontif.

Într-o ”epocă marcată de flagelul războiului”, ”este necesar un salt şi trebuie, fraţilor şi surorilor, ca el să vină de la noi”, a îndemnat el, fără numească în mod direct Războiul rus din Ucraina.

Acest discurs al Papei Francisc a fost aplaudat de delegaţiile celor 50 de ţări. El s-a reculesc înainte de discurs într-o rugăciune comună în tăcere.

Francisc, în vârstă de 85 de ani, afectat de dureri de genunchi, a sosit marţi la Nur-Sultan, capitala celei mai mari ţări din Asia Centrală, într-o vizită de trei zile, a 38-a vizită în străinătate de când a fost ales în 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.