Pandemia covid-19 nu se află încă sub control, în pofida faptului că mulţi cred în mod greşit că noul coronavirus SARS-CoV-2 a fost înfrânt, avertizează însărcinata Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu gestionarea pandemiei covid-19 Maria Van Kerkhove, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit lui Van Kerkhove, 3,1 millioane de contaminări noi cu noul coronavirus şi 54.000 de morţi au fost raportate săptămâna trecută în lume - însă bilanţul real este cu mult mai mare.

”Situaţia este în continuare incredibil de dinamică. Iar ea este dinamică pentru că nu controlăm acest virus”, a subliniat epidemiologul american marţi, într-o discuţie în direct pe reţele de socializare a OMS.

”Nu am scăpat încă. Suntem întru totul în mijlocul acestei pandemii. Dar unde anume în mijlocul ei, nu ştim încă, pentru că, sincer, nu folosim instrumentele pe care le avem la dispoziţie în prezent pentru a ne apropia de sfârşit”, a subliniat ea.

”În unele oraşe, vedem unităţi de terapie intensivă şi spitale saturate şi oameni care mor, în timp ce în stradă oamenii se comportă ca şi cum (epidemia) s-a terminat definitiv”, a deplâns ea.

Experta a subliniat de asemenea că morţile vizează larg persoane care nu au fost vaccinate.

Potrivit unor date furnizate de către ţări care comunică aceste informaţii, ”rata spitalizării şi deceselor este de departe” cea mai mare ”în rândul celor care nu s-au vaccinat”, a declarat ea.

Maria Van Kerkhove a denunţat, de asemenea, dezinformarea şi idei false care circulă pe Internet cu privire la covid-19.

”Rezultatul este că oameni mor. Nu putem îndulci asta”, a subliniat ea.

OMS este pe cale să studieze evoluţia pe care o poate avea pandemia covid-19 în următoarele trei până la 18 luni.

”Avem în continuare apropiaţi care nu s-au vaccinat, fie pentru că nu au acces (la vaccinuri anticovid), fie pentru că refuză sau nu pot să fie vaccinaţi, şi putem, astfel, să vedem intensificări puternice” ale epidemiei, a subliniat ea.

Van Kerkhove a avertizat că noul coronavrus, char dacă va ajunge să fie controlat - este aici pentru a dura.

”Posibilitatea eradicării virusului sau eliminarea acestui virus la nivel mondial a fost pierdută de la bun început. Ea a fost pierdură, pentru că nu am atacat, la nivel mondial, acest virus cât mai viguros posibil”, şi-a exprimat ea regretul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.