Premierul ungar Viktor Orban a respins vineri criticile Comisiei Europene (CE) cu privire la închiderea frontierelor ungare vizând o îndiguire a covid-19 şi a preconizat măsuri asemănătoare şi în alte părţi pe continent, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Birocraţii de la Bruxelles pot să spună ce vor ei, însă, cu toată modestia, îi vom vederea urmându-ne politica în câteva zile, pentru că altfel nu au nicio şansă să oprească epidemia”, a declarat Orban la postul public de radiio.

Guvernul ungar, care se află adesea în conflict cu CE, a interzis marţi intrarea pe teritoriul său a personaelor care nu sunt rezidenţi ungari - până la sfârşitul lui septembrie -, într-o încercare de a opri creşterea numărului contaminărilorcu noul coronavirus.

”Să nu uităm că apărarea noastră împotriva coronavirusului a fost cea mai reuşită din Europa”, a declaart Orban, care a dat drept contraexemplu Suedia, unde, în opinia sa, au murit din cauza covid-19 de aproape zece ori mai mulţi oameni decât în Ungaria.

El a făcut excepţie pentru turiştii cehi, polonezi şi slovaci care şi-au programat deja o deplasare în Ungaria, subliniind  uşurinţa coordonării cu aceste ţări din cadrul Grupului de la Vişegrad (V4), care încearcă să-şi alinieze poziţiile împotriva Bruxellesului în anumite subiecte, mai ales al migraţiei.

Comisia a avertizat marţi Budapesta împotriva oricărei discriminări pe bază denaţionalitate şi a subliniat importanţa ”integrităţii spaţiului Schengen”.

Ungaria, o ţară cu 9,8 milioane de locuitori, înregistra în mod oficial, până vineri, sub 7.400 de contaminări cu noul coronavirus şi 621 de morţi din cauza covid-19.

De la sfârşitul lui august, numărul noilor infectări a crescut puternic - iar un vârf s-a înregistrat vineri, de 459 de cazuri.

Împotriva unei restrângeri a libertăţii circulaţiei adoptate dezordonat de statele membre UE, CE îndeamnă la o coordonare între Cei 27 şi la o armonizare a criteriilor în definirea zonelor cu risc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.