Cincisprezece state membre UE, precum şi Statele Unite, Canada, Ucraina, expulzează personal diplomatic în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, în Marea Britanie. Printre aceste state se află şi România, Ministerul Afacerilor Externe anunţând că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul ţării noastre. Ministerul rus de Externe şi-a exprimat indignarea faţă de această decizie şi a ameinţat că Moscova va răspunde acestor măsuri ”neprietenoase”, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Putin va decide cum va răspunde Rusia expulzărilor, anunţă Kremlinul
CITEȘTE ȘI Canada anunţă expluzarea a patru diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie în cazul Skripal
CITEȘTE ȘI Ucraina expulzează 13 diplomaţi ruşi
UPDATE - SUA expulzează 60 de diplomaţi ruşi în cazul Skripal
CITEȘTE ȘI UPDATE - SUA expulzează 60 de diplomaţi ruşi în cazul Skripal

UPDATE -  Optsprezece ţări expulzează peste 100 de ruşi în cazul Skripal, anunţă Theresa May în Camera Comunelor

Premierul britanic Theresa May a declarat luni că 18 ţări au anunţat că expulzează peste 100 de ofiţeri ruşi de informaţii ca măsură de retorsiune faţă de otrăvirea cu un agent neurotoxic a unui fost spion rus pe teritoriul britanic, relatează The Associated Press.

Statele Unite, Canada, Ucraina şi 15 state membre UE s-au alăturat Marii Britanii şi au dispus expulzarea unor diplomaţi ruşi acuzaţi că sunt spioni care lucrează sub acoperire diplomatică.

Theresa May a salutat luni, în Camera Comunelor, ”cea mai mare expulzare colectivă de ofiţeri ruşi de informaţii din istorie”.

Aceste anunţuri coordonate reprezintă o victorie în încercarea Londrei de a obţine un răspuns internaţional unit faţă de otrăvirea cu un agent neurotoxic a lui Serghei Skrpal şi a fiicei sale Iulia, pe 4 martie, în oraşul englezesc Salisbury.

 

Comportamentul ”tot mai agresiv” al Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective a Occidentului, a subliniat şefa Guvernului britanic.

UPDATE - Moscova, indignată de expulzările de diplomaţi ruşi din state UE, NATO şi SUA

Ministerul rus de Externe şi-a exprimat luni indignarea faţă de expulzarea unor diplomaţi ruşi din state membre ale Uniunii Europene (UE) şi NATO în semn de solidaritate cu Marea Britanie şi a anunţat că Moscova va răspunde acestor măsuri, relatează The Associated Press.

Londra a acuzat Moscova că este ”vinovată” de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, pe 4 martie, în sudul Angliei, iar Ministerul rus de Externe reafirmă, într-un comunicat transmis luni, că acuzaţiile britanice sunt lipsite de fundament şi acuză aliaţii Marii Britanii că ”urmează orbeşte principiul solidarităţii euro-atlantice încălcând bunul simţ, normele unui dialog internaţional civilizat şi dreptul internaţional”.

Rusia va răspunde acestor măsuri ”neprietenoase”, a ameninţat Moscova, fără să precizeze în ce fel.

Moscova trebuie să răspundă cu aceeaşi măsură expulzărilor unor diplomaţi ruşi dispuse de către Statele Unite şi UE cu privire la otrăvirea lui Skripal, a îndemnat luni un parlamentar rus de rang înalt. Konstantin Kosacev, preşedintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Camerei superioare a Parlamentuluii rus, a îndemnat pe Facebook ca Rusia să răspundă în mod proporiţional.

Paisprezece state UE expulzează diplomaţi ruşi în cazul Skripal

Preşedintele Uniunii Europene Donald Tusk a precizat luni că pot fi impuse de asemenea măsuri suplimentare, inclusiv noi expulzări, în următoarele zile şi săptămâni.

Într-o serie de anunţuri coordonate, Cehia a anunţat luni că expulzează trei membri ai personalului Ambasadei Rusiei.

Premierul ceh Andrej Babis a declarat că Praga a luat aceste măsuri în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Olanda a anunţat, la rândul ei, că expulzează doi ofiţeri ruşi de informaţii, iar Estonia că-l expulzează pe ataşatul militar rus.

Ministerul italian de Externe a anunţat că Roma urmează să expulzeze doi diplomaţi ruşi de la Ambasada Rusiei, care au la dispoziţie o săptămână să părăsească ţara.

Polonia, Germania şi Lituania se află, de asemenea între ţările care au anunţat luni că expulzează diplomaţi ruşi în urma itrăvirii fostului agent dublu rus.

Berlinul şi Varşovia au anunţat că au cerut fiecare unui număr de patru diplomaţi ruşi să părăsească Germania şi Polonia, iar Lituania a anunţat că a dispus ca trei diplomaţi ruşi să părăsească ţara.

Ministerul german de Externe a precizat într-un comunicat că este vorba despre o măsură care face parte din răspunsul european în cazul Skripal.

”Expulzarea a patru diplomaţi este un semnal puternic de solidaritate cu Marea Britanie şi semnalează hotărârea Guvernului Germaniei de a nu lăsa atacuri contra partenerilor apropiaţi şi aliaţilor noştri fără răspuns”, a anunţat Berlinul.

Această măsură constituie totodată un răspuns la atacuri cibernetice recente care au vizat reţele guvernamentale germane, ”care, potrivit informaţiilor de până acum pot fi foarte probabil atribuite unor surse ruse”.

MAE: Un diplomat rus va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul României 

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul României, anunţă MAE.

”Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă”, se arată într-un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe, la o solicitare News.ro.

”Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României”, precizează MAE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.