Opt suspecţi - inclusiv cinci oficiali - au fost arestaţi la Valletta, capitala Maltei, luni, în cursul unor percheziţii la domiciliu în mai multe locuri, în cadrul unei anchete cu privire la o fraudă vamală şi corupţie coordonată de Parchetul European Anticorupţie, anunţă miercuri într-un comunicat EPPO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Parchetul precizează că este vorba despre o presupusă operaţiune frauduloasă de sustragere de la plata unor taxe vamale la importul de îmbrăcăminte şi alte bunuri din China, prin declararea unor valori mai mici decât cele reale ale valorii şi greutăţii mărfurilor respective.

Parchetul acuză oficiali vamali maltezi de complicitate, în schimbul unor sume bani, şi de neîndeplinirea ”corectă” a atribuţiilor.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Trei dintre suspecţi, care reprezintă două companii, sunt anchetaţi cu privire la organizarea fraudei, precizează parchetul.

În cadrul anchetei, precizează EPPO, Departamentul de Investigare a Infracţiunilor Financiare din cadrul poliţiei malteze a efectuat percheziţii în mai multe locuri în ţară, inclusiv în birorui vamale, locuinţe ale suspecţilor şi adresele oficiale ale companiilor vizate.

În cursul percheziţiilor au fost confiscate trei vehicule foarte scumpe şi o sumă importantă de bani - aproximativ 180 000 de euro -, anunţă parchetul.

Fondurile şi bunurile suspecţilor au fost ”blocate”, se arată în comunicat.

Suspecţii sunt acuzaţi de fraudă vamală, corupţie şi spălare de bani.

Prejudiciul cauzat bugetului Uniunii Europene (UE) este estimat la câteva milioane de euro, potrivit parchetului, care precizează că a colaborat cu poliţia, vama şi biroul de recuperea activelor malteze şi că consideră suspecţii nevinovaţi până la dovedirea vinei acestora în justiţia malteză.

Parchetul European Anticorupţie este un organism independent al UE însărcinat cu anchetarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor privind interesele financiare ale Uniunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.